Την τρίτη τους εκλογική μάχη για την Προεδρία δίνουν Μουγκάμπι – Τσβανγκιράι

09:28 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πολίτες της Ζιμπάμπουε προσήλθαν στις κάλπες την Τετάρτη μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία μεταξύ του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπι και του Πρωθυπουργού Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο οποίος έχει υποσχεθεί να θέσει υπό σύνταξη το γηραιότερο ηγέτη της Αφρικής, μετά από 33 χρόνια στην εξουσία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς την ύπαρξη αξιόπιστων δημοσκοπήσεων είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν ο 61χρονος Τσβανγκιράι θα πετύχει στην τρίτη του προσπάθεια να εκθρονίσει τον 89χρονο Μουγκάμπι, που ηγείται του

αφρικανικού έθνους από την εποχή της ανεξαρτησίας του από τη Βρετανία το 1980.

Και οι δύο πλευρές προβλέπουν συντριπτική νίκη αλλά σε μια χώρα με ιστορικό βίας κατά την εκλογική διαδικασία, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν ο χαμένος θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, η οποία αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και ισχυρισμούς καλπονοθείας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00 ώρα Κύπρου σε ολόκληρη τη χώρα, με πολλούς πολίτες να αψηφούν τον ασυνήθιστα κρύο καιρό για να σταθούν στην ουρά αρκετά προτού χαράξει.

Ερωτηθείς την προηγούμενη των εκλογών αν ο ίδιος και το κόμμα του ZANU-PF θα αποδέχονταν την ήττα, ο κ. Μουγκάμπι ήταν ξεκάθαρος: «Όταν εισέρχεσαι σε μια διαδικασία και συμμετέχεις σε ένα διαγωνισμό όπου υπάρχουν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα, να χάσεις ή να κερδίσεις, δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο. Είτε θα κερδίσεις, είτε θα χάσεις».

Αν χάσεις, συνέχισε, «πρέπει να το αποδεχθείς».

Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Τσβανγκιράι είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποδεχθεί τα αποτελέσματα μόνο αν αυτά είναι αποτέλεσμα μιας εκλογής που ήταν «ελεύθερη και δίκαια».

Keywords
Τυχαία Θέματα