Την προώθηση τουριστών στα κατεχόμενα συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επ. Εμπορίου

17:03 26/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το φαινόμενο της οργάνωσης και προώθησης ταξιδιών στα κατεχόμενα από ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε ότι το πρόβλημα αυτό έχει πάρει όντως πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, κάνοντας παράλληλα λόγο για αλαλούμ σε ό,τι αφορά τη μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα, είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι λεωφορεία

και ταξί καλύπτουν με ταινία το γράμμα «Τ» στις πινακίδες εγγραφής τους, και μεταφέρουν τουρίστες στα κατεχόμενα, «κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται», όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος.

Είπε ακόμη ότι ο Σύνδεσμος Τουριστικών Λεωφορείων ανέφερε πως τα περισσότερα τ/κ λεωφορεία δεν είναι ασφαλισμένα, κάτι το οποίο εμπερικλείει πολλούς κινδύνους.

Πρόσθεσε ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ έχει αναρτηθεί κατάλογος με τους παράνομους προορισμούς στα κατεχόμενα και πως διεθνή πλατφόρμα που διαφημίζει τουριστικούς προορισμούς στα κατεχόμενα έχει αφαιρέσει αριθμό ξενοδοχείων που παραβιάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Δήλωσε τέλος πως είναι καιρός να μπει μια τάξη και να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη χορήγηση εισοδημάτων στην άλλη πλευρά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Δυστυχώς ταξί και μικρά λεωφορεία από τα κατεχόμενα περνούν στις ελεύθερες περιοχές καλύπτοντας το `Τ` από τις πινακίδες εγγραφής και στη συνέχεια επιστρέφουν στα κατεχόμενα φορτωμένα τουρίστες που φτάνουν στην Κύπρο από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου».

Ο κ. Κώστα είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από την Αστυνομία μέχρι τις 10 Ιουλίου οπόταν και θα επανέλθει το θέμα στην Επιτροπή, να επεξεργαστεί μια οριστική λύση για το πρόβλημα.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι 10 περίπου ταξιδιωτικά γραφεία που εδρεύουν στις ελεύθερες περιοχές διοργανώνουν μονοήμερες εκδρομές στα κατεχόμενα με Ε/κ ξεναγό αλλά και ότι χιλιάδες Ε/κ ταξιδεύουν στην Τουρκία μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και κάνουν διακοπές στα κατεχόμενα σε ξενοδοχεία που ανήκουν σε Ε/κ.

«Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος αυτού το δημιουργούν οι συμπατριώτες μας Ε/κ, οι οποίοι στο βωμό του χρήματος θυσιάζουν τα πάντα», συμπλήρωσε για να προσθέσει πως κανένας κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να βοηθήσει «παρά μόνο η επιστράτευση της συνείδησης μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν, οι διαδικασίες που ακολουθούνται, η διαφήμιση που γίνεται και τα κίνητρα που δίνονται για την προώθηση τουριστών στα κατεχόμενα είναι πολύ ανησυχητικά, σε βαθμό που η Επιτροπή έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορίου να συντονίσει όλους τους αρμόδιους φορείς και μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές στις 15 Ιουλίου, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους έ

Keywords
Τυχαία Θέματα