Την πράσινη ανάπτυξη συζήτησαν ΚΕΒΕ – Επίτροπος Περιβάλλοντος

12:27 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τρόπους προώθησης της πράσινης ανάπτυξης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προσφέρονται σ’ αυτόν τον τομέα συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης και Μάριος Τσακκή με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

«Είχαμε μία περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πηλείδης, προσθέτοντας ότι «βεβαίως είναι γνωστό ότι το ΚΕΒΕ

πάντα είναι ευαισθητοποιημένο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και θέματα πράσινης ανάπτυξης και αυτό ήταν ακριβώς το θέμα που συζητήσαμε».

Είπε ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε «σε τρόπους συνεργασίας, διότι αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα δεν είναι μόνο επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο για να προβούμε και ο επιχειρηματικός κόσμος και το κράτος και το κοινό σε διάφορες ενέργειες, ούτως ώστε να είμαστε και σε συμφωνία με το τι προβλέπουν οι οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν σ’ αυτό το θέμα, αλλά επίσης για την προστασία του χώρου στον οποίο ζούμε».

Ο κ. Πηλείδης συνέχισε λέγοντας ότι «επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα επικοινωνίας και προς τα μέλη μας και προς ενδιαφερόμενες ομάδες όπως είναι κατασκευαστές διαφόρων προϊόντων, υπεραγορές κτλ». Την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε κατοπινό στάδιο να έχουμε και ένα μεγάλο συνέδριο στο οποίο προσδοκούμε να ενημερώσουμε το κοινό σε πιο ευρεία βάση».

Κληθείς να πει αν ο επιχειρηματικός κόσμος ενδιαφέρεται να κάνει στροφή στην πράσινη ανάπτυξη δεδομένου και του γεγονότος ότι προσφέρονται και κονδύλια από την ΕΕ, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι «ακριβώς αυτό θέλουμε να περάσουμε στους επιχειρηματίες: ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη κόστος η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, πολλές φορές προσφέρει ευκαιρίες και σίγουρα καλύτερες τιμές και εξαγωγικές προοπτικές».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου για αύξηση και θέσεων εργασίας συμφώνησε. Βεβαίως, είπε, «όταν αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συνάντηση, λέγοντας ότι «για μας η πράσινη ανάπτυξη και η γαλάζια ανάπτυξη αποτελούν διέξοδο από την κρίση, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και τις χρειαζόμαστε άμεσα». Άρα, πρόσθεσε, «είναι σημαντικό όλοι οι φορείς και ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο πολίτης να συνεργαστούν για να μπορέσουν να δημιουργηθούν αυτά τα νέα δεδομένα».

Η κ. Παναγιώτου είπε ακόμη ότι «έχουμε συμφωνήσει να προβούμε σε ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις υποχρεώσεις τους, τις ευρωπαϊκές, που έρχονται, άρα να προετοιμαστούν για να μπορούν να έχουν ακριβώς τις ευκαιρίες». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για την ανάγκη ενημέρωσης της χρησιμότητας των επιστημόνων περιβάλλοντος στις επιχειρήσεις και την παραγωγική διαδικασία καθώς και πιο πρακτικά μέτρα που έχουν να κάνουν με δράσεις όπως είναι η διαχείριση ρευμάτων υλικών ανακύκλωσης και η δημιουργία δικτύων μεταξύ επιχειρήσεων έτσι ώστε να έχουν οφέλη με το ίδιο κόστος.

Αναφέρθηκε στις εξαγωγικές ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο μπορεί να είναι ένα τέτοιο προϊόν, είπε ότι είναι πάρα πολλά. «Και αυτά που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και με τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι τα γεωργικά μας προϊόντα αλλά και πακέτα που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με τον τουρισμό», ανέφερε.

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένας άξονας μονοδιάστατος, σημείωσε, είναι ένας άξονας που υπάρχει σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε τομέα, ακόμη και στο σπίτι μας.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει η τεχνολογία, υπάρχει η γνώση, έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες και αυτό που μας λείπει είναι σιγά – σιγά να στήσουμε αυτή τη δομή χρησιμοποιώντας και τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία είναι αρκετά όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πολιτών και φορέων, ώστε να έχουμε αυτά τα οφέλη πολύ γρήγορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα