Την κινεζική φρεγάτα επισκέφθηκε ο ΥΠΑΜ στο λιμάνι Λεμεσού

13:17 4/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο σκοπός και η παρουσία πλοίου του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή, διαμήνυσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε την κινεζική φρεγάτα Yancheng, που κατέπλευσε στο λιμάνι Λεμεσού, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής απομάκρυνσης των χημικών όπλων της Συρίας.

Ο κ. Φωτίου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κινέζο Πρέσβη και τη Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε σε δηλώσεις

του πως η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την Κύπρο, καθώς είναι η πρώτη φορά που πολεμικό πλοίο της Κίνας επισκέπτεται το νησί, ενώ επανέλαβε τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για παροχή κάθε είδους διευκόλυνσης ώστε να στεφθεί με επιτυχία η επιχείρηση.

“Αντιλαμβάνεστε ότι στέλνονται και σημαντικά μηνύματα, ότι η μικρή Κύπρος πλέον μετατρέπεται σε παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης στην περιοχή και είναι πραγματικά αυτός ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός, γεωπολιτικός ρόλος που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, γιατί είναι ένα σημαντικό όπλο για την Κυπριακή Δημοκρατία, με πολλαπλά και σημαντικά οφέλη, πολιτικά και οικονομικά”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Κινέζο Πρέσβη για επίσκεψή του στο Πεκίνο και πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για υπογραφή αμυντικής συνεργασίας με την Κίνα “η οποία αποτελεί έναν παραδοσιακό φίλο και υποστηρικτή της Κύπρου στα Η.Ε και αυτό είναι σημαντικό, άρα θα ενισχυθούν και θα εμβαθύνουν οι σχέσεις μας και στον αμυντικό τομέα”.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως “αναμένεται πολύ σύντομα να δοθεί το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει αυτή η επιχείρηση” και πως “γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες από όλες τις χώρες, γίνεται ο απαραίτητος συντονισμός, γιατί επιβάλλεται και συντονισμός όταν μιλούμε για 5-6 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την αποστολή”.

“Έχω τονίσει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος για καταστροφή αυτών των χημικών όπλων και η διαβεβαίωση που έχουμε ασφαλώς και από τα Η.Ε και από όλες τις χώρες που είναι σε αυτήν την επιχείρηση είναι ότι η καταστροφή δεν θα γίνει στην περιοχή μας”, σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρέσβης Liu Xinsheng ευχαρίστησε την Κύπρο και ιδιαίτερα τον Υπουργό Άμυνας για τη στήριξη και σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ στη διεθνή επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα