Την επιμονή τους στο πρόγραμμα προσαρμογής δήλωσαν Στουρνάρας και Χατζηδάκης

16:50 18/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις «συμπληρωματικότητες» των οικονομιών της Ελλάδας και τη Γερμανίας αναφέρθηκε στη ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας την άποψη ότι «αυτά που μας ενώνουν με τον κ. Σόιμπλε είναι περισσότερα από αυτά που μας

χωρίζουν».

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για υφέρπουσα απειλή όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενότητα τις διαφορές των επιτοκίων υπέρ του ευρωπαϊκού Βορρά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής εκροή κεφαλαίων από το Νότο της Ευρώπης στο Βορρά. Αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα αποκατασταθεί με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μίλησε και για ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, τον ιατρικό τουρισμό και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επανέλαβε την προσήλωση του σε αυτό και τη θέση του ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, κάνουμε το σωστό και παρά τα λάθη βρίσκουμε λύσεις».

Ως μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα χαρακτήρισε το να ξεπεράσει την ύφεση και να περάσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη,ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί μονάχα εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρήσει κανονικά και εφόσον αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτό γίνεται για να συντελέσει στην ενίσχυση της ρευστότητας, προαναγγέλλοντας ότι το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζμεντ διεθνούς κύρους και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, σήμερα με την KfW, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική.

«Ξέρουμε πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι για να επιτύχει, η προσπάθεια «πρέπει να συνδυάσουμε τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πολιτικές για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ρευστότητας» και κατέληξε λέγοντας ότι «εάν για την Ελλάδα η λέξη κλειδί είναι “αποφασιστικότητα”, τότε για τους εταίρους μας η λέξη κλειδί είναι “η αλληλεγγύη”».

Keywords
Τυχαία Θέματα