Την αντίθεση της στις ιδιωτικοποιήσεις εξέφρασε η ΕΔΕΚ προς την Τρόικα

18:06 5/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ένσταση της ΕΔΕΚ στην επιμονή της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις των τριών ημικρατικών οργανισμών, Cyta, Αρχής Λιμένων και ΑΗΚ, εξέφρασε ο Πρόεδρός της Γιαννάκης Ομήρου προς την αντιπροσωπεία της Τρόικας, με την οποία είχε σήμερα συνάντηση στα γραφεία του Κινήματος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είχαμε συνάντηση με την Τρόικα

προς την οποία εκθέσαμε τις απόψεις μας για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας».

«Το πρώτο που εγείραμε ήταν την ένσταση μας στην επιμονή της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις των τριών ημικρατικών οργανισμών, της Cyta, της Αρχής Λιμένων και της ΑΗΚ», είπε.

Σε ό,τι αφορά την Αρχή Λιμένων, πρόσθεσε, «είμαστε απολύτως κατηγορηματικά αντίθετοι προς οποιαδήποτε σκέψη ιδιωτικοποίησης για λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Εξηγήσαμε ότι τα λιμάνια πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του κράτους και υπενθυμίσαμε ότι το 1974 μετά την καταστροφή του διεθνούς αεροδρομίου Λευκωσίας οι Κύπριοι μπορούσαν να ταξιδεύουν προς το εξωτερικό μόνο με πλοία, χρησιμοποιώντας τα λιμάνια της χώρας», είπε.

Συνεπώς, συνέχισε, «είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο να επιμένουν σε ιδιωτικοποίηση των λιμένων της Κύπρου. Θα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του κράτους. Περαιτέρω, εργασίες της Αρχής Λιμένων μπορούν να ανατεθούν σε ιδιώτες».

Σε ό,τι αφορά τη Cyta και την ΑΗΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι «θέσαμε τη θέση μας ότι είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης των ημικρατικών οργανισμών και της μετοχοποίησης, αλλά η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να παραμείνει στο κράτος».

«Εξηγήσαμε ότι η όποια μετοχοποίηση ή μερική μετοχοποίηση αυτών των ημικρατικών οργανισμών δεν πρέπει να δημιουργεί μονοπώλια ή ολιγοπώλια για να προστατευθούν οι καταναλωτές», είπε.

Ο κ. Ομήρου είπε, επίσης, ότι «εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την παρατεινόμενη ύφεση η οποία οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας και σε κοινωνική δυστυχία, για την έλλειψη ρευστότητας, η οποία δημιουργεί πάγωμα στην αγορά και το κλείσιμο εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Άκουσαν τις απόψεις μας. Θέλω να ελπίζω ότι θα ληφθούν υπόψη. Εξηγήσαμε ότι θα πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα και δεν θα πρέπει να υπάρχει ένσταση από πλευράς Τρόικας για την προστασία της πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι «το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να απελευθερωθεί. Δεν είμαστε εναντίον περιορισμών που στοχεύουν στο να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τον ενδεχόμενο κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αλλά εάν συνεχιστούν αυτοί οι περιορισμοί για μακρό χρονικό διάστημα το πάγωμα της αγοράς θα εντείνεται, η ρευστότητα θα περιορίζεται και το αποτέλεσμα θα είναι το βάθεμα της ύφεσης, η δημιουργία πρόσθετου αριθμού ανέργων και εξάπλωση της κοινωνικής δυστυχίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα