Τη στήριξη Ομπάμα για επανένωση της Κύπρου, μετέφερε η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ

17:32 4/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη σθεναρή στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, εκφράζει σε γραπτή της δήλωση η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία έγινε την Τρίτη δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είχε συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Ντερβίς Έρογλου.

Στη γραπτή της δήλωση, η Αμερικανίδα αξιωματούχος αναφέρει αρχικά ότι είχε μία “εξαιρετική συνάντηση” με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και εκφράζει τις ευχαριστίες της “για τις προσπάθειές τους να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών”.

“Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συζητήσω ένα φάσμα θεμάτων που είναι μέρος των διμερών μας σχέσεων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν πολύ σημαντικά περιφερειακά θέματα, όπως η συνεργασία μας στην αντιτρομοκρατία, την επιβολή του νόμου, τη στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινή μας μάχη εναντίον της εμπορίας προσώπων και τον σημαντικό υποβοηθητικό ρόλο της Κύπρο για τον αφοπλισμό της Συρίας από τα χημικά όπλα” συνεχίζει η κ. Νούλαντ.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, σημειώνει ότι είχε “εξαιρετικές συζητήσεις για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου” και προσθέτει ότι “είμαι πεπεισμένη, μετά από αυτές τις συζητήσεις ότι ο κάθε ηγέτης είναι προσωπικά δεσμευμένος να πετύχει πραγματική πρόοδο στις επόμενες μέρες και εβδομάδες για τον τερματισμό της διαίρεσης αυτού του νησιού.”

“Οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν για την έντονή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία για μια Κοινή Δήλωση, η οποία θα καθορίζει τις βασικές αρχές που θα ενθαρρύνουν την ανανέωση εποικοδομητικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε λύση” προστίθεται στην γραπτή της δήλωση.

Επιπρόσθετα, η κ. Νούλαντ σημειώνει ότι “τους διαβεβαίωσα για τη σθεναρή υποστήριξη του Προέδρου Ομπάμα και του αμερικανικού λαού, καθώς εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία και για τη συνεχή μας εμπλοκή καθώς κάνουν θαρραλέα βήματα για να επουλώσουν τη διαίρεση του νησιού και να φέρουν ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους όλων των κοινοτήτων του νησιού”.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την ανάπτυξη και τη σύντομη εφαρμογή μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενίσχυση της συνεργασίας στο νησί και την περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα