Τη μεταρρύθμιση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν

15:49 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την απλούστευση των κανόνων λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και την ταχύτερη εκταμίευση της κοινοτικής βοήθειας προς τις χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ανταποκριθεί σε 52 καταστροφές σε όλη την Ευρώπη, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, ξηρασία, καταιγίδες και πλημμύρες, ενώ 23 χώρες έχουν λάβει χρηματική υποστήριξη ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ.

Η νέα

νομοθετική πρόταση απλουστεύει τους ισχύοντες κανόνες, ώστε η οικονομική βοήθεια να μπορεί να καταβάλλεται ταχύτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Τα προτεινόμενα μέτρα επίσης προβλέπουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα προκαταβολών. Διευκρινίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιος και τι θα είναι επιλέξιμο, ειδικά για τις περιφερειακές καταστροφές. Πέραν τούτου, η μεταρρύθμιση προτρέπει τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη των καταστροφών και τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Κομισιόν είναι οι εξής:

-Σαφής ορισμός του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου, ώστε να περιορίζεται στις φυσικές καταστροφές και να καλύπτει και τις ξηρασίες.

-Σαφέστεροι κανόνες σχετικά με την επιλεξιμότητα για παροχή οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση περιφερειακών καταστροφών, με τους οποίους θεσπίζεται ενιαίο κατώφλι βοήθειας ύψους 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ για τις περιφερειακές καταστροφές.

-Εισαγωγή της δυνατότητας ταχείων προκαταβολών, ύψους έως και 10% της αναμενόμενης οικονομικής βοήθειας, με ανώτατο όριο τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

-Συντομότερη διοικητική διαδικασία με τη συγχώνευση δύο σταδίων έγκρισης και υλοποίησης σε μία συμφωνία.

-Θέσπιση μέτρων για την προώθηση στρατηγικών πρόληψης κινδύνου καταστροφών: απαιτήσεις περί υποβολής στοιχείων και πιθανές προϋποθέσεις παροχής οικονομικής βοήθειας.

Το ανώτατο ποσό των ενισχύσεων που μπορεί να χορηγήσει ετησίως το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι 1 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από πόρους πέραν του κανονικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι επιμέρους ενισχύσεις που προτείνονται από την Επιτροπή πρέπει να εγκρίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον οι εναπομείναντες διαθέσιμοι πόροι για το υπόλοιπο του έτους δεν επαρκούν, η διαφορά μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν καλύπτει ζημιές που υφίστανται ιδιώτες, ούτε απώλειες εισοδήματος, αλλά συμπληρώνει τις κρατικές δαπάνες των κρατών μελών για τις ακόλουθες δράσεις έκτακτης ανάγκης:

-Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας υποδομών και εξοπλισμού στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της υγείας και της εκπαίδευσης

-Παροχή προσωρινής στέγασης και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του πληθυσμού

-Άμεση διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και λήψη μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

-Καθαρισμός των περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ζωνών.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί σαφή έκφραση αλληλεγγύης για τη βοήθεια περιφερειών και χωρών της Ευρώπης που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Όπως είπε, οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν θα κάνουν το Ταμείο Αλληλεγγύης ταχύτερο, σαφέστερο και απλούστερο στη χρήση, ενώ θα ενθαρρύνουν τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους πρωτίστως για την πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών. Ο κ. Χαν κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να εγκρίνουν χωρίς χρονοτριβή τα σχέδια αυτά για ένα αποδοτικότερο και αποτελεσματικότερο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα