Τη δημιουργία “bad bank” αποφάσισε η Ισπανία

10:21 1/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε την Παρασκευή ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας “κακής τράπεζας” (“bad bank”), η οποία θα αγοράσει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες.

Η Ισπανία συμφώνησε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για τη λήψη δανείου διάσωσης του τραπεζικού της τομέα, ύψους μέχρι 100 δισ. ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Soraya Saenz

de Santamaria είπε ότι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα – η πέμπτη για την Ισπανία μέσα σε τρία χρόνια – είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ροή πιστώσεων προς την οικονομία.

“Πρέπει να καθαρίσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανείσουν και πάλι”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

“Με τη μεταρρύθμιση αυτή, σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας”, πρόσθεσε.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν πληγεί από την αύξηση των επισφαλών δανείων και από την κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων το 2008, η οποία εκτίναξε το ποσοστό ανεργίας στο 25%.

Η “bad bank” θα διαρκέσει μεταξύ 10 με 15 χρόνια και θα αγοράσει ένα απροσδιόριστο ακόμη ποσό επισφαλών δανείων και ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες, οι οποίες θα λάβουν την οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης, είπε ο Υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos.

Οι ισπανικές τράπεζες θα λάβουν μετρητά, ομόλογα ή μετοχές, σε αντάλλαγμα για τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία που θα μεταβιβάσουν στην “bad bank”, πρόσθεσε.

Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις ανάγκασαν τις τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους με την αύξηση των βασικών ιδίων κεφαλαίων τους στο 9,0% του συνόλου του ενεργητικού τους, από 8,0%.

Η νομοθεσία καθιστά επίσης ευκολότερο για την Κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο των προβληματικών τραπεζών.

“Δημιουργούμε τις βάσεις έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά άλλη κρίση όπως αυτή”, πρόσθεσε ο Ισπανός Υπουργός Οικονομίας.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν επαίνεσε τα νέα μέτρα ως “ένα σημαντικό μήνυμα για την αποφασιστικότητά της Ισπανίας να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα που καθορίζονται στο μνημόνιο συμφωνίας” για διάσωση τραπεζών της Ισπανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα