Τη διεθνή κοινότητα καλεί να παρέμβει προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Βουλής

13:01 9/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να παρέμβουν αποφασιστικά προς την Τουρκία προκειμένου να της υποδείξουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στα Λεύκαρα με αφορμή τα 43 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή της ελευθερίας και της Δημοκρατίας Μιχαήλ Φτωχού, ο κ. Ομήρου είπε πως

«μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα δεν επιτρέπεται ούτε εφησυχασμός ούτε υποτίμηση των υπαρκτών κινδύνων. Χρειάζεται εγρήγορση και ανάταση ψυχών» είπε.

Χρειάζεται, συνέχισε «να επιστρατεύσουμε το σθένος, την ενότητα, το δυναμισμό και τις αρετές της φυλής μας, για να περάσουμε από τις νέες συμπληγάδες» με πρώτη ανάγκη «το κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης, στη βάση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής-κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου».

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, είπε ο κ. Ομήρου «τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο και το λαό της. Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής» ανέφερε και σημείωσε ότι «σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν».

Οι απόψεις της τουρκικής ηγεσίας, σημείωσε «προνοούν στην πραγματικότητα ένα καθεστώς φυλετικών διακρίσεων, παραβιάζουν κάθε δημοκρατική έννοια και κάθε διεθνή κανόνα, αφού παραβιάζουν τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Στην ομιλία του ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας για δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε πως, αυτό γίνεται «με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο, με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Πρόκειται για συμπεριφορά που, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους» είπε.

Ταυτόχρονα κάλεσε «όλους όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας και να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου».

Τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου «είναι πλέον μη αποκρυβόμενη η μεθόδευση που προωθείται για επιβολή λύσης στο Κυπριακό με αξιοποίηση και της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο. Θα υπάρξει μπαράζ πιέσεων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας».

Είπε ακόμα ότι «με αφορμή τη συνομολόγηση της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι επιδίδονται σε ερμηνείες που παραπέμπουν σε δημιουργία κράτους από δύο υφιστάμενες κρατικές οντότητες, δηλαδή μέσα από διαδικασία παρθενογένεσης και σε ξεχωριστές κυριαρχίες και ιθαγένειες. Ενώ κρίσιμα και κεφαλαιώδη θέματα, όπως ο τερματισμός της κατοχής, το σύστημα ασφάλειας, η απομάκρυνση των εποίκων, το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών, απουσιάζουν από τη συμφωνία».

Καθήκον της πλευράς μας, σημείωσε «αποτελεί η αποτροπή των στρεψόδικων τουρκικών μεθοδεύσεων, η υπεράσπιση της μίας μόνης και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας και μόνης υπηκοότητας και της μίας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας. Η υπεράσπιση ακόμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η καταγγελία των πειρατικών επιδρομικών συμπεριφορών της Τουρκίας».

Μόνο με θετική ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς στα κεφαλαιώδη ζητήματα «μπορούν να διασκεδασθούν και δικαιολογημένες ανησυχίες για το κείμενο της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου» είπε, σημειώνοντας πως «σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος εκτροπής και κατολίσθησης του εθνικού μας θέματος είναι υπαρκτός και άμεσος».

Keywords
Τυχαία Θέματα