Θλίψη για το θάνατο του καλλιτέχνη Ιωάννη (Αντωνίου), εκφράζει το ΥΠΠ

17:37 6/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του καλλιτέχνη Ιωάννη (Αντωνίου), εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται, ο Ιωάννης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1955 και σπούδασε στην École des Arts Décoratifs, στο Στρασβούργο, Γαλλία (1977-1981).

Από το 1986

μέχρι το 1989 παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις, στο Κέντρο Τέχνης Diaspro στη Λευκωσία, του οποίου ήταν πρωτεργάτης και συνιδρυτής με τη Χαρά Μεταξά, και την Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

Την ίδια περίοδο, έλαβε μέρος σε σειρά ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1989 συμμετείχε στην 2η Μπιενάλε Βαγδάτης, όπου και διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο Κεραμικής.

Το 1997 κυκλοφόρησε η έκδοση με τίτλο «Ιωάννης, Τα Φανερά και τα Αφανέρωτα», που συνόδευε την ομότιτλη ατομική του έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Diaspro. Έργα του παρουσιάστηκαν πιο πρόσφατα σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, όπως «Από τη Σμίλη στο Ήλεκτρον – 100 Χρόνια Σύγχρονης Γλυπτικής στην Κύπρο» (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, 2000) και «To Aντικείμενο: Ιστορίες και Αναπαραστάσεις» (Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Λεμεσός, 2011).

Ο Ιωάννης σημάδεψε την εξέλιξη της σύγχρονης κυπριακής τέχνης με μιαν άκρως προσωπική σφραγίδα που πρόδιδε τις επιδράσεις του νέου ρεαλισμού, της pop art και ειδικά της arte povera. Ποιητής του καθημερινού και του ασήμαντου, ο καλλιτέχνης πρότεινε έργα μεγάλης κλίμακας, κατασκευές/εγκαταστάσεις/περιβάλλοντα και «συσσωρεύσεις» αντικειμένων στον χώρο, όπως και δρώμενα που εξερευνούσαν υπαρξιακές ανησυχίες και κρυμμένες αξίες, προσκαλώντας το κοινό να συμμετάσχει βιωματικά στη φιλοσοφική διεργασία της δημιουργίας.

Η ζωή του Ιωάννη ήταν συνυφασμένη με το έργο του και η συμβολή του στην καλλιέργεια κριτικής αντίληψης γύρω από τη σύγχρονη τέχνη στον κυπριακό χώρο παραμένει ανεκτίμητη.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος δημιουργού.

Στην κηδεία θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα