Θεράπευσαν τη μεσογειακή αναιμία με μωρό-δότη

11:07 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων στον εξάχρονο Θοδωρή, από τη μικρή του αδερφή, τον θεράπευσε από τη γενετική νόσο και μοίρασε ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες.

Όπως γράφει το “Έθνος της Κυριακής”, η γέννηση της μικρής Άλκηστης, έλυσε το τεράστιο πρόβλημα αναζήτησης, ακόμα και διεθνώς, ιστοσυμβατού δότη. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την καινοτόμο θεραπεία και δόθηκε η δυνατότητα για ευρύτερη εφαρμογή της σε παρόμοια περιστατικά.

Μάλιστα, η εν λόγω μέθοδος έχει ήδη εφαρμοσθεί στην Ελλάδα

για την αντιμετώπιση της χρόνιας κοκκιωματώδους νόσου. Άρχισε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2007, ενώ χρησιμοποιείται για την παιδική λευχαιμία και πλέον για τη μεσογειακή αναιμία.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων στο μικρό Θοδωρή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις του, που τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνονται τακτικά, είναι φυσιολογικές, αφού το παιδί έχει θεραπευθεί από την επικίνδυνη θανατηφόρο μορφή μεσογειακής αναιμίας από την οποία έπασχε.

Το επίτευγμα αυτό οφείλεται στη συνεργασία τριών ομάδων Ελλήνων επιστημόνων, του καθηγητή Κωνσταντίνου Πάγκαλου από το Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής, του Δρ. Κωνσταντίνου Πάντου, από την κλινική «Γένεσις Αθηνών» και του Αν. καθηγητή Στέλιου Γραφάκου, διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών, στο Νοσοκομείο Παίδων « Η Αγία Σοφία». «Μας φαίνεται απίστευτο ότι ο Θοδωρής είναι πλέον καλά. Ήμασταν τυχεροί που ο Θεός, αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες μας βοήθησαν και θεραπεύτηκε το παιδί» δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η μητέρα των παιδιών, Κατερίνα Κατσαΐτη-Παπά.

«Η πίστη ότι θα τα καταφέρουμε υπερίσχυσε και ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη, γνωρίζοντας ότι είναι το πρώτο παιδί στην Ελλάδα που θεραπεύεται από τη Μεσογειακή Αναιμία, με αυτή τη μέθοδο. Ευχόμαστε όλες οι οικογένειες που έχουν το ίδιο πρόβλημα να βρουν λύση και να νιώσουν την ίδια χαρά με εμάς. Στις 4 Μαΐου συμπληρώνουμε 2 χρόνια από την ημέρα που έγινε η μεταμόσχευση. Οι εξετάσεις δείχνουν ότι το παιδί έχει θεραπευτεί. Τα καταφέραμε! Όταν η μικρή Άλκηστη μεγαλώσει, θα της διηγούμαστε με λεπτομέρειες, πώς η ίδια συνέβαλε σε ένα θαύμα. Θα τις τονίσουμε ότι ο ερχομός της στη ζωή ήταν, επίσης, για εμάς μεγάλο θαύμα»!

ΠΗΓΗ: ehealthcyprus.com

Keywords
Τυχαία Θέματα