Τεράστιο το άλμα στις σχέσεις Κατάρ – Κύπρου, λέει ο Υπ. Ενέργειας του Κατάρ

21:32 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τεράστιο άλμα στις σχέσεις Κατάρ – Κύπρου αποτελεί η σημερινή μέρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Sheikh Moahmmed al Sada.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία σε όλους τους

τομείς και δεσμεύθηκε ότι η Κυβέρνησή του θα «διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των επιχειρηματιών μας με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ μιλούσαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν μεταξύ άλλων η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Ντόχα, το ΚΕΒΕ και ο επιχειρηματικός σύνδεσμος ΚύπρουΚατάρ στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί επιχειρηματίες από την Κύπρο και το Κατάρ.

«Το Κατάρ και η Κύπρος απολαμβάνουν εξαιρετικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αμοιβαία συνεργασία και σεβασμό», ανέφερε ο Υπουργός του Κατάρ, προσθέτοντας ότι αυτό έχει υπογραμμιστεί από μια σειρά από επισκέψεις υψηλού επιπέδου και την υπογραφή περίπου 20 συμφωνιών τα τελευταία χρόνια.

Η σημερινή ημέρα, σημείωσε, «αποτελεί ένα τεράστιο άλμα στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων». Πρόσθεσε ότι «οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα το πρωί θα ενισχύσουν τις σχέσεις μας σε μια σειρά από τομείς συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της αφαλάτωσης και της ενέργειας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ανέφερε ότι είναι το 3ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο, με στρατηγική θέση μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής καθώς και ότι αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο.

Η ιδιότητα κράτους μέλους της ΕΕ, πρόσθεσε δημιουργεί μεγάλη επιπρόσθετη αξία στο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό. Όλα αυτά, είπε τέλος, είναι σημαντικοί τομείς συνεργασίας στους οποίους το Κατάρ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτή η επίσημη επίσκεψη σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου και εγώ προσωπικά στην αναβάθμιση αυτών των σχέσεων».

«Κατά τις σημερινές εκτενείς συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ έχει εδραιωθεί ότι συμμεριζόμαστε ένα κοινό σκοπό: να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, έτσι ώστε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των χωρών μας», τόνισε.

Η αποψινή εκδήλωση και το αυριανό επιχειρηματικό φόρουμ, πρόσθεσε, «μας παρέχει την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις κυπρο-καταρινές οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι η Κύπρος παρά τις οικονομικές δυσκολίες «εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για τα οποία ξεχωρίζει ως επενδυτικός προορισμός». Προς αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο χαμηλό εταιρικό φόρο, το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, το ευρύ δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με διάφορες χώρες περιλαμβανομένου και του Κατάρ, τις εξαιρετικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ένα ενισχυμένο νομοθετικό πλαίσιο, μια στρατηγική γεωγραφική θέση, ένα εξελιγμένο δίκτυο υποδομής και προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

«Η Κυβέρνηση της Κύπρου είναι προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στρατηγικών πλεονεκτημάτων ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της να ανοικοδομήσει και να αναζωογονήσει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για όλους τους επιχειρηματίες και επενδυτές που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο νησί μας και να το αξιοποιήσουν για να κερδίσουν πρόσβαση σε σημαντικές αγορές στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Ασία και αλλού», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι οι θυσίες του κυπριακού λαού ήδη αποδίδουν και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει λάβει δύο θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, ότι τον Οκτώβριο υπήρξε αύξηση καταθέσεων κατοίκων τρίτων χωρών της τάξης των €400 εκ. και στην θετική αξιολόγηση των Standard & Poor’s.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «επιπλέον, η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στον τομέα των βοηθητικών υπηρεσιών».

Έχει επίσης, ανέφερε, «δημιουργήσει μια νέα δυναμική σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων». Εξέφρασε τη θέση ότι αυτό είναι εφικτό «αν λάβει κανείς υπόψη την απόφαση της Κυβέρνησης και τη σταθερή δέσμευση της στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της υπεράκτιας αξιοποίησης και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου και να καθιερώσει την Κύπρο ως ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις ευκαιρίες που υπάρχουν σε άλλους τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, την εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί το κράτος του Κατάρ ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και η Κυβέρνηση μου δεσμεύεται να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των επιχειρηματιών μας με κάθε δυνατό τρόπο», είπε τέλος.

Σε σύντομο χαιρετισμό του νωρίτερα ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ντόχα Χαράλαμπος Παναγίδης είπε ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέπτεται το Κατάρ για πρώτη φόρα λιγότερο από ένα χρόνο από την ανάληψη του ανωτάτου αξιώματος της χώρας, αποδεικνύει ξεκάθαρα την μεγάλη σημασία που προσδίδεται στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με το Κατάρ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου ΚύπρουΚατάρ Μάριος Λανίτης ανέφερε ότι το 2013 η Κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα κατόρθωσαν να ξεπεράσουν μια περίοδο αναταραχής παίρνοντας δύσκολες και απαραίτητες αποφάσεις και ως γεγονός η οικονομία της χώρας είχε καλύτερα από αναμενόμενα αποτελέσματα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υφιστάμενη συνεργασία που υπάρχει θα συνεχιστεί. Τώρα είναι η ώρα για το Κατάρ να επενδύσει στην Κύπρο, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα