Τέλος στις αντιδράσεις για το μάθημα της βιολογίας

17:22 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι αντιδράσεις που προέκυψαν για το υλικό στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος της βιολογίας στη μέση εκπαίδευση έλαβαν τέλος σήμερα, αφού το Υπουργείο Παιδείας διόρθωσε το επίμαχο σημείο, που έκανε αναφορά στο γάμο σε σχέση με τη σεξουαλικότητα.

Το συγκεκριμένο μικρό απόσπασμα που περιλαμβανόταν στο βιβλίο του μαθήματος βιολογίας έχει ήδη αναδιαμορφωθεί

και καταχωρήθηκε σήμερα υπό τη νέα του μορφή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις της, μετά από την ολοκλήρωση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά είπε πως το θέμα που προέκυψε στο υλικό του μαθήματος της βιολογίας λύθηκε, εξηγώντας πως «το επίμαχο σημείο δημιουργούσε στα παιδιά την πεποίθηση πως δεν πρέπει να υπάρχουν σεξουαλικές σχέσεις πριν από το γάμο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μάθημα της βιολογίας πρέπει να περιοριστεί στην παράθεση των επιστημονικών δεδομένων της αναπαραγωγικής διαδικασίας», προσθέτοντας πως «το όλο φάσμα της διδασκαλίας και διαχείρισης των διαφυλικών σχέσεων των εφήβων πρέπει να γίνεται μέσα από το μάθημα αγωγής υγείας».

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού ανέφερε πως το υλικό του μαθήματος της βιολογίας είναι εκτενές, σημειώνοντας πως οι αντιδράσεις αφορούσαν ένα πολύ μικρό κομμάτι, κατά το οποίο γινόταν αναφορά στο γάμο σε σχέση με τη σεξουαλικότητα.

«Αυτό το κομμάτι», είπε, «έχει αναδιαμορφωθεί και έχει μπει πάνω σε πιο σωστές βάσεις, που συνάδουν με το πνεύμα των αναλυτικών προγραμμάτων».

Αναφερόμενη περαιτέρω στο ζήτημα, η κ. Στυλιανού είπε πως στο συγκεκριμένο κομμάτι «ενόχλησε η αναφορά ότι η σεξουαλικότητα μέσα στο γάμο έχει μια διαφορετική υπόσταση από εκτός γάμου».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαμόρφωσης των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Γιώργος Τσιάκαλος είπε πως «τα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλο τον κόσμο είναι θέματα που προκαλούν αντιδράσεις», προσθέτοντας πως «αυτό που έγινε ήταν να αφαιρεθούν κάποια σημεία, τα οποία δεν ήταν τόσο σημαντικά, που όμως προκάλεσαν αντιδράσεις».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι «ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει το πώς αναπαράγεται το ανθρώπινο είδος και να γνωρίζει τα πάντα σε σχέση με τη σεξουαλική αγωγή» και αυτό γιατί «είναι καλύτερα να λαμβάνει επιστημονικά καταρτισμένες σοβαρές απαντήσεις στο σχολείο και στο σπίτι παρά αυτές τις απαντήσεις να τις πάρει ο μαθητής από κάποιο φίλο του ή από το διαδίκτυο».

Όπως είπε, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν εγκυμοσύνες μαθητριών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, και διερωτήθηκε «αν αυτό αποτελεί ένα σημαντικό καμπανάκι σε εκείνους που λένε ότι πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας στο σκοτάδι ή να μην τα ενημερώνουμε επαρκώς γιατί μπορεί να προκαλέσουμε στα σχολεία».

«Εγώ λέω καλύτερα», είπε, «να προκαλέσουμε στα σχολεία και τα ερωτήματα των μαθητών και άλλα, παρά να προκαλέσουμε είτε εγκυμοσύνες, είτε αρρώστιες, είτε άλλα προβλήματα που θα επηρεάσουν ολ

Keywords
Τυχαία Θέματα