Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πρέπει να στηρίξουν τις νέες δημοκρατίες, λέει ο Ομήρου

16:44 22/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η στήριξη προς τα Κοινοβούλια των νέων και αναδυόμενων δημοκρατιών για την αποτελεσματική τους λειτουργία αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ, στα πλαίσια της στήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατικοποίησης των χωρών αυτών, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Αναφερόμενος στην προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες, κατά τη συνάντηση των Εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου είπε ότι στόχος είναι να συζητηθεί

η κοινοβουλευτική διάσταση της στήριξης των γειτονικών χωρών και ο ρόλος που τα Κοινοβούλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στη διαδικασία εκδημοκρατικοποίησης και ανάπτυξης των χωρών της Νότιας Μεσογείου και Βορείου Αφρικής, γεγονός που σχετίζεται με την ιδιαίτερη σημασία που η αποτελεσματική λειτουργία των Κοινοβουλίων μπορεί να διαδραματίσει στην εμπέδωση της δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι τα κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να παρέχουν ουσιαστική στήριξη και τεχνική βοήθεια προς τα Κοινοβούλια χωρών σε μετάβαση, ώστε να καταστούν πλήρως αποτελεσματικά αλλά και αντιπροσωπευτικά, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που σχετίζονται με την προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης τόσο στο εσωτερικό των χωρών τους όσο και στα πλαίσια των διεθνών τους συνεργασιών.

Η παροχή τεχνικής βοήθειας για ανάπτυξη των υποδομών και δυνατοτήτων των Κοινοβουλίων μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα των χωρών αυτών, η οποία μπορεί να επέλθει μόνο όταν διασφαλιστεί η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών του δημοκρατικού συστήματος, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

«Το γεγονός ότι αρκετοί μίλησαν για το ενδεχόμενο η Αραβική Άνοιξη να μετατραπεί σε Αραβικό Χειμώνα, δεδομένων των ελλείψεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, των δημοκρατικών συστημάτων που εγκαθιδρύθηκαν σε κάποιες από τις χώρες της Νοτίου Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, καθιστά ακόμα πιο σημαντική την ευρωπαϊκή αρωγή προς τις χώρες της περιοχής, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη μετάβασή τους στη δημοκρατία», τόνισε.

Η στήριξη των λαών που επιδιώκουν το σεβασμό των οικουμενικών αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των κυβερνήσεων εκείνων που έμπρακτα οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί καθήκον για τα Κοινοβούλια, συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, Angelo Farrugia, ανέφερε ότι οι χώρες της Νότιας Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής δεν αποτελούν μία ομοιογενή ομάδα αφού εσωτερικά είναι διαφορετικές.

Ανέφερε ότι οι δυνάμεις που ξεκίνησαν την Αραβική Άνοιξη δεν ζητούσαν μονάχα πολιτική ελευθερία αλλά, απογοητευμένες από την αυξανόμενη ανεργία, την οικονομική στασιμότητα και τη φτώχεια, καθώς και την αχαλίνωτη διαφθορά και τις αυταρχικές κυβερνήσεις, απαιτούσαν επίσπευση της επανάστασης.

Ο κ. Farrugia είπε «είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε στους εταίρους μας στη Μεσόγειο κάτι πιο απτό από φιλοδοξία», τονίζοντας ότι η ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη καθώς και στη Μεσόγειο είναι αλληλένδετα στοιχεία και απαιτείται καλή θέληση και δέσμευση από όλους όσοι εμπλέκονται.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ ανέφερε, σε παρέμβασή του, ότι η Ένωση των Μεσογειακών χωρών μπορεί να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, σημειώνοντας ότι έλλειψη δικαιοσύνης μπορεί να οδηγήσει τους λαούς αυτών των χωρών να απευθυνθούν σε ομάδες που υπόσχονται πολλά αλλά τα εφαρμόζουν με αυταρχικό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα