Τ. Μητσόπουλος: «Σημαντικός πυλώνας επανεκκίνησης της οικονομίας η ναυτιλία»

18:52 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με επικεφαλής τον αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο εκπροσωπείται η Κύπρος στην 28η Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΔΝΟ) που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο.

Από το βήμα της ολομέλειας κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, ο κ. Μητσόπουλος εξήρε το έργο του Οργανισμού κατά τη διετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη Συνέλευση, με ιδιαίτερη αναφορά

στα μέτρα για τη μείωση της εκπομπής ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από πλοία και την αντιμετώπιση της πειρατείας.

Σε ό,τι αφορά την πειρατεία και τις ένοπλες ληστείες πλοίων, ο κ. Μητσόπουλος μετέφερε τη σοβαρή κυπριακή ανησυχία για τα απαράδεκτα επεισόδια που συμβαίνουν σε περιοχές όπου έχει αρχίσει να αναδεικνύεται τάση παρανομίας. Την κυπριακή ανησυχία εξέφρασε επίσης για τις τροποποιήσεις στα διάφορα όργανα του ΔΝΟ και το μεγάλο αριθμό συστάσεων και οδηγιών που υιοθετούνται κάθε χρόνο. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα μέλη και τη βιομηχανία να εφαρμόσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά όσα παράγονται σε αυτό το κτίριο», σημείωσε ο Υπουργός.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου στη Συνέλευση έθεσε ως στόχο τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη διεθνή ναυτιλία μέσα από τη σωστή διαχείριση και ισορροπία των πολλών συναφών δραστηριοτήτων, πόρων και ενεργητικών στοιχείων. Κάλεσε τον ΔΝΟ να προωθήσει συνεργασίες μεταξύ τομέων με τη συμμετοχή μη-κιβερνητικών οργανώσεων, του ιδιωτικού τομέα, κοινοτήτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης κυβερνήσεων, διακρατικών οργάνων, διεθνών οργανισμών και διμερών ή πολυμερών χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Επισήμανε εξάλλου τη σημασία διατήρησης της ναυτιλίας ως ανταγωνιστικού τρόπου μετακινήσεων, κάτι που είναι «ζωτικής σημασίας» για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη κυρίως αναπτυσσόμενων, λιγότερο αναπτυγμένων και μικρών νησιωτικών κρατών.

Κλείνοντας και αφού αναφέρθηκε στην εκ νέου υποβολή υποψηφιότητας της Κύπρου για εκλογή στο Συμβούλιο του Οργανισμού στην κατηγορία C, ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό του ΔΝΟ για την επόμενη διετία το δυσχερές παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. «Όταν στο εσωτερικό μέτωπο αποκόπτουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, περιορίζουμε δαπάνες για την παιδεία και την υγεία και περικόπτουμε ή αναβάλλουμε αναπτυξιακά έργα, τότε είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε και να δικαιολογήσουμε οποιεσδήποτε αυξήσεις στον προϋπολογισμό του Οργανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο Υπουργός επισήμανε ότι η Κύπρος από το 1973, οπότε και έγινε πλήρες μέλος του ΔΝΟ, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, ο οποίος έχει γίνει ακόμη σημαντικότερος από το 1987, οπότε και η χώρα ανελλιπώς εκλέγεται στο Συμβούλιο του ΔΝΟ.

«Η Κύπρος είναι καλά γνωστό ότι είναι μία μεγάλη, ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη, 3η μέσα στην ΕΕ, 10η παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο ένα ισχυρό νηολόγιο, αλλά είναι και ένα πολύ ισχυρότερο ακόμα πλοιοδιαχειριστικό κέντρο, το μεγαλύτερο ίσως αυτή την ώρα στην ΕΕ. Νιώθουμε πραγματικά περήφανοι για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη. Το γεγονός ότι η Κύπρος εκλέγεται στο Συμβούλιο του ΔΝΟ αποτελεί ακριβώς μια αναγνώριση και της προσφοράς της, αλλά και της συνέπειας με την οποία πολιτεύεται μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού αυτού. Και ασφαλώς για μια μικρή χώρα αποτελεί και μία έμπρακτη πολιτική στήριξη, αν θέλετε, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός αυτός είναι αμιγώς τεχνικός. Συνεπώς με την παρουσία μας εδώ σκοπεύουμε να ανανεώσουμε τις επαφές μας, να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως να επαναλάβουμε ότι η Κύπρος παρά την οικονομική κρίση παραμένει μια ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη με μια διεθνή αξιοπρόσεκτη παρουσία», είπε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς ποια από τα θέματα που συζητά η Συνέλευση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κυπριακή πλευρά απάντησε: «Μας ενδιαφέρουν διάφορα θέματα τα οποία θεωρούμε ότι επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας και όχι μόνο. Παραδείγματος χάρη, οι ρυθμίσεις που γίνονται στα θέματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το θέμα της εργοδότησης ναυτικών στα πλοία, οι συνθήκες εργοδότησης, το θέμα της διαχείρισης του έρματος των πλοίων. Είναι θέματα που έχουν περιβαλλοντική διάσταση, ωστόσο με τον τρόπο που τα χειριζόμαστε τα ζητήματα αυτά επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά η ανταγωνιστικότητα του στόλου μας και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού στόλου. Για το λόγο αυτό πρέπει να σας πω έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία- μάλιστα σήμερα το πρωί είχαμε την ευκαιρία με τον Έλληνα συνάδελφό μου να το συζητήσουμε το θέμα αυτό. Έχουμε αναλάβει μία τριμερή πρωτοβουλία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα, οι τρεις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στην ΕΕ για συντονισμό επί των θεμάτων αυτών προκειμένου να έχουμε μία ενιαία φωνή και εντός της ΕΕ αλλά και εντός του ΔΝΟ».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει με την ευκαιρία της παρουσίας του στη βρετανική πρωτεύουσα. «Θα έχουμε πρώτα απ’ όλα συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού (σσ: τον Ιάπωνα Κόζι Σεκιμίζου), τον οποίο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο του συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος 2013. Θα έχουμε μια συνάντηση πιο εκτενή με τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας, το φίλο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και βεβαίως θα έχουμε και άλλες επαφές προγραμματισμένες και μη προγραμματισμένες με συναδέλφους μας, κυρίως μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει και ένας καλύτερος μεταξύ μας συντονισμός. Ήδη είχα την ευκαιρία να συναντήσω το Βούλγαρο υπουργό Μεταφορών που είναι υπεύθυνος και για τη Ναυτιλία, με τον οποίο επίσης έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία. Στη διάρκεια των επόμενων τριών ημερών θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επαφές.

Ο κ. Μητσόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση που θα έχει με τους Κυπρίους και Ελλαδίτες πλοιοκτήτες του Σίτι. «Μία πολύ σημαντική συνάντηση, θεωρούμε, θα είναι με εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο του ελληνικού και κυπριακού εφοπλισμού. Η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών οργανώνει προς τιμή μου ένα γεύμα στο οποίο έχουν κληθεί διακεκριμένοι εφοπλιστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Σίτι του Λονδίνου με εξαιρετική επιτυχία. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι το κυπριακό νηολόγιο φιλοξενεί έναν πολύ σημαντικό αριθμό πλοίων που ανήκουν σε Ελλαδίτες εφοπλιστές και βεβαίως προσβλέπουμε σε μία ακόμα πιο έντονη, στενή, αρμονική συνεργασία με τον εφοπλιστικό κόσμο και από την Ελλάδα και από την Κύπρο», σημείωσε ο Υπουργός.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ανθεκτικότητα της κυπριακής ναυτιλίας και το πόσο σημαντικός πυλώνας είναι για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ο κ. Μητσόπουλος παρατήρησε αρχικά ότι παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση, που εξελίχθηκε και σε δημοσιονομική, η οποία χτύπησε πολύ άσχημα την κυπριακή οικονομία, η κυπριακή ναυτιλία παραμένει ισχυρή. «Παρά τα πλήγματα που δεχθήκαμε καταφέραμε μέσα από μία έντονη δραστηριοποίηση να κρατήσουμε ψηλά την κυπριακή σημαία και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των Κυπρίων, Ελλαδιτών, αλλά και ξένων εφοπλιστών που εμπιστεύονται το κυπριακό νηολόγιο, που εμπιστεύονται την Κύπρο ως πλοιοδιαχειριστικό κέντρο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό οφείλω να πω ότι η κυπριακή ναυτιλία αναδεικνύεται πολύ δυναμικά, πολύ αποφασιστικά σε έναν νέο και δυναμικά εξελισσόμενο τομέα, σε έναν πολύ σημαντικό πυλώνα ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Ήδη συνεισφέρει σε ποσοστό 6% με7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και προσδοκούμε ότι με μια σειρά κινήτρων που φιλοδοξούμε να φέρουμε στο τραπέζι σε ένα διάλογο με όλους τους εταίρους, φιλοδοξούμε πραγματικά τον τομέα της ναυτιλίας να τον στηρίξουμε ακόμη περαιτέρω», κατέληξε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα