Συζητήθηκε το εξαετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εγκληματικότητα

16:02 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας 2012 – 2017, συζητήθηκε σε σημερινή Υπουργική σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Υγείας Σταύρος Μαλάς, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το εξαετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης

είναι ένα Σχέδιο το οποίο επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων πρόληψης, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της μείωσης της υποτροπής και σε αυτό εμπλέκονται Υπουργεία, Υπηρεσίες και φορείς.

Σημείωσε ότι έγιναν από τους αρμόδιους Υπουργούς κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο Σχέδιο και το τελικό κείμενο του Σχεδίου θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Λουκά είπε ότι στο Σχέδιο περιλαμβάνονται 221 δράσεις που κινούνται σε τρεις άξονες: Μείωση των εγκληματογόνων παραγόντων, μείωση της υποτροπής και μείωση των ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων.

Το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, συνέχισε, ήταν πενταετές και πρόσθεσε ότι έκριναν ότι στα έξι χρόνια θα δίνεται χρόνος σε ορισμένες δράσεις να συμπληρωθούν και ότι κάποιες δράσεις του προηγούμενου Σχεδίου συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

Ανέφερε, επίσης ότι για την ετοιμασία του εξαετούς Εθνικού Σχεδίου Δράσης λήφθηκαν υπόψη και οι οικονομικές δυνατότητες του κάθε Υπουργείου/Φορέα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχει γίνει συζήτηση για τον μηχανισμό ποιοτικής αξιολόγησης των δράσεων αυτών.

Κληθείς να αναφέρει κάποιο παράδειγμα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, ο κ. Λουκά είπε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να προβάλλουν τα θετικά και τις καλές πρακτικές κάποιων σχολείων, αντί τα αρνητικά.

Αρμόδια γι’ αυτό, συνέχισε, είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, πρόσθεσε: ”Ελπίζω με τη συμβολή τη δική σας να επιτελέσουμε αυτό το κοινωνικό έργο. Ορισμένες φορές πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο την τηλεθέαση αλλά και το τι προσφέρουμε στην κοινωνία”.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να διατίθεται λίγος χρόνος στην προβολή θετικών μηνυμάτων γιατί οι νέοι είναι πολύ επιρρεπής στον μιμητισμό.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια πρωτοποριακή δράση όσο αφορά στα σχολεία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα ενταχθούν δράσεις που αφορούν τους Συνδέσμους των σχολείων και που θα εξασφαλίζουν ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας θα λαμβάνουν άμεσα γνώση για το τι γίνεται σε κάθε σχολείο.

”Είχαμε πρόσφατο παράδειγμα και με αυτές τις δράσεις και το νέο συντονισμό που γίνεται πιστεύω θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκά αναφέρθηκε και σε παρατήρηση που έκανε κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός Παιδείας και αφορά την επικοινωνία που πρέπει να έχει το σχολείο με τους γονείς. Οπως είπε, μια από τις δράσεις που έχει συμπληρωθεί είναι η ηλεκτρονική επικοινωνία του σχο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συζητήθηκε, Εθνικό Σχέδιο Δράσης, Εγκληματικότητα,syzitithike, ethniko schedio drasis, egklimatikotita