Συζήτηση για το μέλλον της Τρόικας στη Βρετανία

18:11 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αναφορές και στη Βρετανία γίνονται το τελευταίο διάστημα ως προς το μέλλον της Τρόικας, συζήτηση που αναζωπυρώθηκε στην Ευρώπη μετά τη δήλωση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβιάν Ρέντινγκ πως το παρόν σχήμα έχει φτάσει στο τέλος της διαδρομής του.

Οικονομικοί αναλυτές έχουν επισημάνει τις εντεινόμενες διαφωνίες μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ, κυρίως ως προς τη σκοπιμότητα ή αναγκαιότητα περαιτέρω διαγραφής χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Ο οικονομικός

αναλυτής-συντάκτης των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου είχε γράψει στις αρχές Ιουνίου, ότι «το Ταμείο είναι σαφές πως δεν αισθάνεται άνετα με τον υποβιβασμό του στη θέση του κατώτερου εταίρου, δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός οργανισμός εντός της Τρόικας με τεχνογνωσία στην επίλυση κρίσεων».

Όπως πρόσθετε, σχολιάζοντας την παραδοχή λαθών στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα από το Ταμείο, «αν το ΔΝΤ είναι σοβαρό σχετικά με τη δική του ανάλυση – και θα έπρεπε να είναι – θα πρέπει είτε να επιβάλει αλλαγή πολιτικής ή να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την Τρόικα».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Βιτσέντζο Σκαρπέτα από τη δεξαμενή σκέψης Open Europe με έδρα το Λονδίνο έθεσε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ενδεχόμενο αλλαγών ως προς το σχήμα της Τρόικας.

«Η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά της Ευρωζώνης επιθυμούν τη διατήρηση του ΔΝΤ εντός του τριαδικού σχήματος. Ωστόσο, το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένουν θεμελιωδώς αντίθετοι επί ορισμένων κρίσιμων θεμάτων, ιδίως επί της ανάγκης περαιτέρω διαγραφής χρέους στην Ευρωζώνη. Κάποια ισορροπία θα μπορούσε πιθανότατα να βρεθεί, με το ΔΝΤ να παραμένει εντός Τρόικας μεσοπρόθεσμα. Αλλά προοδευτικά θα αναλαμβάνει όλο και πιο μειωμένο ρόλο και θα παρέχει όλο και λιγότερο ρευστό. Έχουμε ήδη δει την αρχή αυτής της κατάστασης στην Κύπρο», δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός και οικονομικός αναλυτής.

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics Δημήτρης Βαγιανός διατύπωσε την άποψη ότι το παρόν σχήμα της Τρόικας θα διατηρηθεί. «Οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη το ΔΝΤ επειδή δεν έχουν την τεχνογνωσία και εμπειρία του. Επίσης το ΔΝΤ είναι υπόλογο και σε χώρες εκτός Ευρώπης και αυτό δίνει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στην παροχή βοήθειας, μειώνοντας πολιτικές σκοπιμότητες. Ίσως κάποτε η ΕΕ να δημιουργήσει τις δομές για διάσωση χωρών χωρίς παρέμβαση του ΔΝΤ, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό», είπε ο Έλληνας οικονομολόγος.

Ο κ. Σκαρπέτα έθεσε μία ακόμα παράμετρο που ενδεχομένως θα παίξει ρόλο στη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ στην Τρόικα: «Πρέπει να έχουμε υπόψη και την πίεση που ασκείται από το εσωτερικό του Ταμείου κατά της βαθιάς εμπλοκής του στην κρίση της Ευρωζώνης. Αρκετά μέλη του ΔΝΤ που συνιστούν αναδυόμενες οικονομίες θέλουν να περιορίσουν την ανάμειξη του Ταμείου, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα, σε μια ήδη πολύ πλούσια περιοχή του κόσμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα