Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας προτείνει η Συμμαχία Πολιτών

15:06 13/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για σύσταση με νόμο, Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας έχει αποστείλει η Συμμαχία Πολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον Γιώργο Λιλλήκα να εκφράζει τη χαρά του γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή του, τον διαβεβαίωσε ότι είναι στις προθέσεις του η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Ενέργειας, ενώ και κάποια κόμματα με επιστολή τους εξέφρασαν την πρόθεση και τη διάθεσή τους για συζήτηση και διάλογο επί της πρότασης.

Γι’ αυτό, είπε, αισιοδοξεί ότι εάν ξεκινήσει αυτός ο διάλογος με καλή διάθεση

από τα κόμματα και την κυβέρνηση, «μπορεί να έχουμε θετικά αποτελέσματα και αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να γίνει πραγματικότητα προς όφελος του τόπου μας».

Σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η πρόταση εγκρίθηκε από την Πολιτική Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών, στη συνεδρία της στις 31 Αυγούστου και πρόκειται για το αποτέλεσμα μελέτης εμπειρογνωμόνων και εκτιμούν ότι επιβάλλεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, σύνθετης και πολυεπίπεδης εθνικής στρατηγικής διαχείρισης των υδρογονανθράκων, αλλά και του ευρύτερου ζητήματος της ενέργειας.

Η διαμόρφωση αυτής της εθνικής στρατηγικής πρέπει να γίνει συλλογικά και στη βάση μελετών που θα ετοιμάσουν εμπειρογνώμονες, τεχνικοί και τεχνοκράτες θα ετοιμάσουν και θα καταθέσουν στην πολιτική ηγεσία, πρόσθεσε. «Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα, της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και ευρύτερα της ενέργειας, μακριά και έξω από κομματικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις».

Χωρίς μια εθνική στρατηγική και μια συλλογική διαχείριση, συνέχισε, η Κύπρος φοβούμαστε ότι δεν θα έχει τα ποθητά οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα, αλλά ούτε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Η πρόταση της Συμμαχίας, ανέφερε ο Πρόεδρός της, μπορεί να τύχει βελτίωσης και εμπλουτισμού και κατατίθεται ως βάση για ξεκινήσει ένας πολιτικός διάλογος.

Η πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας και διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής

———————————————————————————————-

Την πρόταση παρουσίασε στη διάσκεψη Τύπου η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου, Μαρίλια Παναγιώτου, λέγοντας ότι η διαμόρφωση μιας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης γύρω από το θέμα της ενέργειας. Το ζήτημα διαχείρισης των υδρογονανθράκων είναι σύνθετο και περίπλοκο και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις στο ενεργειακό, οικονομικό, τον τομέα ασφάλειας, υποδομών και διεθνών σχέσεων, πρόσθεσε.

«Η όλη αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να έχει ως επίκεντρο και βασικό άξονα το πρόβλημα της κατοχής που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και η εξυπηρέτηση του στόχου για επίλυση του Κυπριακού». Για τους λόγους αυτούς, είπε, επιβάλλεται η δια νόμου δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας και αξιοποίηση επιστημόνων, ακαδημαϊκών και εμπειρογνώμων.

Οι αποφάσεις που θα λαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, θα πρέπει να είναι δεσμευτικές, να προεδρεύει αυτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, εξήγησε, συνθέτουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας και Οικονομικών και ενισχύεται από τρείς Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων: την Επιτροπή Ενέργειας, την Επιτροπή Οικονομικών και την Επιτροπή Ασφάλειας, Γεωπολιτικής και Στρατηγικής.

Τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, πρόσθεσε, συνθέτουν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες και αυτές θα έχουν ως αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων στον ενεργειακό τομέα και τη μελέτη των βέλτιστων πρακτικών και επιτυχημένων εμπειριών άλλων χωρών, τη μελέτη της τουρκικής στρατηγικής, τη μελέτη των ενεργειακών συμφερόντων και πολιτικών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή, τη διαμόρφωση συγκριτικών εναλλακτικών επιλογών και στρατηγικών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα και τη μελέτη μοντέλων οικονομικής διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας, συνέχισε, έχοντας στη διάθεσή του τις συγκριτικές εναλλακτικές επιλογές στρατηγικής και πολιτικής που θα υποβληθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει για την Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων και η στρατηγική αυτή θα τυγχάνει αναθεώρησης με βάση τις εξελίξεις. Η στρατηγική, που περιλαμβάνει την οικονομική αξιοποίηση, την υποδομή και τις στρατηγικές συμμαχίας, θα υλοποιείται από τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς του Κράτους, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα