Συστάσεις Επιτροπής του ΣτΕ προς Ολλανδία, Ρωσία, Μολδαβία και Μάλτα για αντιμετώπιση του ρατσισμού

12:20 20/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο βαθμός ανοχής ή συναίνεσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς το ρατσισμό και την ξενοφοβία υπαγορεύεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνει η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ( ECRI ), στις εκθέσεις της για την Ολλανδία, τη Ρωσία, τη Μολδαβια και τη Μάλτα.

Η Επιτροπή συνιστά στις Ολλανδικές αρχές να αναπτύξουν μία εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του

ρατσισμού και των διακρίσεων, να συμβάλουν στη μείωση της εκμετάλλευσης των προσωρινά απασχολούμενων μεταναστών και να αναγνωρίζονται ως ποινικά κολάσιμα αδικήματα, οι πράξεις ρατσιστικής βίας.

Η ECRI επικρίνει εντονότατα τις αρχές της Μολδαβίας διότι δεν έχουν επικυρώσει ακόμη το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τ` ανθρώπινα δικαιώματα, δεν καταγράφουν και δεν παρακολουθούν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και δεν παρέχουν νομική βοήθεια στα θύματα, ούτε και ενδιαφέρονται για τον εντοπισμό και την τιμωρία των θυτών.

Στη Μάλτα , η ECRI συνιστά να καταστήσει τη διαδικασία πολιτογράφησης πιο αμερόληπτη και διαφανή , περιορίζοντας τις περιπτώσεις όπου κρατούνται παράνομοι μετανάστες ή αιτούντες άσυλο , ενώ θα πρέπει να διευρύνει τα νόμιμα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.
Στις ρωσικές αρχές, τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος, μέσω του οποίου θα βοηθηθουν άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης και βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κοινωνικό ρατσισμό και τις διακρίσεις. Συστήνει ακόμη, να μην χαρακτηρίζονται με τόση ευκολία “εξτρεμιστικά” διάφορα κοινωνικά κινήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα