Συρία και Μάλι στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

09:32 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και το ενδεχόμενο μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στο Μάλι θα συζητηθούν στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της συνάντησης του Συμβουλίου σε σύνθεση Υπουργών Αμυνας. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Εξάλλου,  στο περιθώριο του Συμβουλίου

θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας. Η κ. Μαρκουλλή θα εκπροσωπήσει την ΕΕ, εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου, Κάθριν Άστον. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει θέματα διμερών σχέσεων, περιφερειακής συνεργασίας αλλά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, το Σαχέλ και η κρίση στη Συρία.

Επίσης, η κ. Μαρκουλλή αναμένεται να παρακαθίσει απόψε σε δείπνο εργασίας με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με ομολόγους της.  Συγκεκριμένα, η κ. Μαρκουλλή θα έχει συνάντηση το πρωί με τον Σέρβο ομόλογό της, κατά την οποία θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και άλλα διεθνή θέματα.

Επίσης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια, ενώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας θα υπογράψουν Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πορτογαλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Ο Υπουργός Άμυνας θα λάβει μέρος στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα όπως η Συγκέντρωση και Διαμοιρασμός (Pooling and Sharing), οι ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές σε θέματα άμυνας, καθώς και άλλα θέματα.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Άμυνας θα εξετάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ηλιάδης θα υπογράψει μαζί με τον Τσέχο ομόλογό τουAlexandr Vondra συμφωνία για την Προστασία και την Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση στο Μάλι και θα συζητήσουν θέματα προετοιμασίας μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι.

Επιπρόσθετα, θα συζητήσουν για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, τη Συρία και τις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Άλλα θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου είναι η σύσταση της Ομάδας Δράσης ΕΕ- Αιγύπτου, η κατάσταση στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η πολιτική κατάσταση στην Ουκραν

Keywords
Τυχαία Θέματα