Συνολικά 229 νεκροί μοτοσικλετιστές τα τελευταία εννέα χρόνια – Εκστρατεία για μείωση

16:35 19/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Από το 2004 μέχρι το 2013 έχασαν τη ζωή τους από οδικές τροχαίες συγκρούσεις 229 οδηγοί και επιβάτες μοτοσικλέτας/μοτοποδηλάτου που αποτελούν το 30% του συνόλου των νεκρών, παρά το γεγονός ότι οι μοτοσικλετιστές αποτελούν συγκριτικά μικρή μερίδα των χρηστών του οδικού δικτύου, σε σχέση με τους αυτοκινητιστές, δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Ανώτερος Αστυνόμος, Δημήτρης Δημητρίου.

Για τη μείωση των δυστυχημάτων με θύματα τους μοτοσικλετιστές, το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, ο Σύνδεσμος Λεσχών Μοτοσικλετιστών “Δράση” και ο Οργανισμός «Reaction»

έχουν αναλάβει μία παγκύπρια εκστρατεία η οποία θα λήξει στο τέλος της χρονιάς.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη , ο κ. Δημητρίου είπε πως «δυστυχώς, δεν περνά μέρα που να μην έχουμε θύμα μοτοσικλετιστή σε τροχαία σύγκρουση», ενώ είναι γεγονός ότι «κάποιες φορές φταίνε οι μοτοσικλετιστές, κάποιες άλλες φταίνε οι οδηγοί, είτε γιατί δεν υπολογίζουν τους μοτοσικλετιστές, είτε γιατί τους ανακόπτουν την πορεία τους ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις φταίνε και οι δύο».

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις το τίμημα το πληρώνει ο μοτοσικλετιστής γιατί είναι το ευάλωτο στοιχείο και είναι εκτεθειμένος σε πολλούς κινδύνους». Ανέφερε πως είναι επίσης «ανησυχητικό το γεγονός ότι η πρώτη αιτία πρόκλησης των οδικών συγκρούσεων στις οποίες χάνουν τη ζωή τους μοτοσικλετιστές είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης».

«Είναι για αυτό το λόγο που από το 2010 κατατέθηκε στη Βουλή Νομοσχέδιο για τη δραστική μείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλης για τους αρχάριους οδηγούς, τους επαγγελματίες οδηγούς και τους μοτοσικλετιστές», είπε ο κ. Δημητρίου.

Σημείωσε ότι από κοινού με τις Λέσχες Μοτοσικλέτας Κύπρου «Δράση» και τον Οργανισμό «Reaction» εξαγγέλλουμε δράσεις για την οδική ασφάλεια, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και εκπαίδευση, τόσο των οδηγών μοτοσικλέτας όσο και των οδηγών αυτοκινήτου.

Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, οι δράσεις αρχίζουν με τη 14η Διαδρομή Αγάπης του Παγκύπριου Συνδέσμου για Παιδιά με Καρκίνο και άλλες Συναφείς Παθήσεις «Ένα Όνειρο μια Ευχή» η οποία πραγματοποιείται στις 20, 21, 22 και 23 Μαρτίου 2014.

Συγκεκριμένα, μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας που θα συνοδεύσουν την πορεία, πράγμα, το οποίο κάνουν εδώ και αρκετά χρόνια μαζί με τους εθελοντές των Λεσχών Μοτοσικλέτας Κύπρου «Δράση» και τον Οργανισμό «Reaction», θα διανέμουν στις κοινότητες και τους δήμους που θα περάσουν, ενημερωτικές αφίσες που ετοιμάσθηκαν για την εκστρατεία αυτή.

Επίσης, είπε ο κ. Δημητρίου, στο πλαίσιο της Παγκύπριας Εκστρατείας Ενημέρωσης θα διανέμονται σε πολυσύχναστες περιοχές των πόλεων και σε κύριες οδικές αρτηρίες ενημερωτικά φυλάδια με χρήσιμες συμβουλές τόσο για τους μοτοσικλετιστές όσο και τους οδηγούς για να αποφεύγουν οδικές συγκρούσεις».

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «σλόγκαν της παγκύπριας εκστρατείας μας είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από το κράνος και μπορεί να είναι ένας φίλος μας, να είναι ο αδελφός μας ή ένας δικός μας άνθρωπος. Για αυτό πρέπει πάντοτε να σεβόμαστε και να υπολογίζουμε τους δικυκλιστές», είπε ο κ. Δημητρίου και ευχαρίστησε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη «για την προθυμία τους να συνεργαστούμε σε αυτή τη μεγάλη παγκύπρια εκστρατεία».

Ο υπεύθυνος της “Δράσης” Τζίμης Αγγελίδης ανέφερε ότι οι δέκα λέσχες μοτοσυκλετιστών που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτή τη μεγάλη εκαστρατεία που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, συμμετέχουν στη `Διαδρομή Αγάπης” του Συνδέσμου “Ένα Όνειρο Μια Ευχή” που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Στόχος της εκστρατείας, είπε, είναι από τη μια να δημιουργήσει μια καλύτερη κουλτούρα στους αυτοκινητιστές σε σχέση με τους μοτοσικλετιστές και από την άλλη οι ίδιοι οι μοτοσικλετιστές να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου “Ένα Ονειρο Μια Ευχή” Γιώργος Πενηνταέξ εξέφρασε την υποστήριξη του Συνδέσμου στην εκστρατεία των μοτοσικλετιστών, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος ανταποδίδει το ελάχιστο προς τους φίλους μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη Διαδρομή Αγάπης για τα παιδιά που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

“Πίσω από το κράνος κρύβεται ένα δικός μας άνθρωπος, αλλά και ένας εθελοντής που προσφέρει για τα πάσχοντα παιδιά”, είπε ο κ. Πενηνταέξ και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκατρστεία που αναλαμβάνεται.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Reaction», Μάριος Σταύρου, είπε ότι «είναι πλέον ευρέως αποδεκτό, και στο διεθνές σκηνικό, ότι ένας μεγάλος αριθμός μοτοσικλετιστών, θυμάτων οδικών συγκρούσεων, την ευθύνη φέρουν ποσοστό μόνο 15 – 20% στη σύγκρουση που προκάλεσε τον τραυματισμό τους».

Πρόσθεσε ότι «συνήθως οι οδηγοί άλλων οχημάτων φέρουν ευθύνη για την πρόκληση της σύγκρουσης αλλά πολλές φορές και το οδικό δίκτυο, ως εκ τούτου οι μοτοσικλετιστές οφείλουν να λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα αυτοπροστασίας για τη δική τους σωματική ακεραιότητα».

«Είναι κρίμα που αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Κύπρου οι περισσότεροι τραυματίες οδικών συγκρούσεων είναι μοτοσικλετιστές», είπε ο κ. Σταύρου. Καταλήγοντας είπε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το ακατόρθωτο να μοιάζει εύκολο».

Εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρείας “Μινέρβα”, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης είπε ότι η εταιρεία καλύπτει όλα τα έξοδα της εκστρατείας, συμβάλλοντας με το δικό της τρόπο στην επιτυχία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα