Σύνοδος Κορυφής: ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

19:56 25/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσία διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων (Frontex) στη θάλασσα της Μεσογείου, ενώ επισπεύδεται η ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR), το οποίο με τη σύγχρονη τεχνολογία του θα ανιχνεύει πλοία που επιχειρούν να εισέλθουν λαθραία στην κοινοτική επικράτεια.

Πρόκειται για τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση μια δικαιότερης κατανομής των βαρών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, το οποίο επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από συντονισμένες ενέργειες εννέα χωρών που πλήττονται από το φαινόμενο, μεταξύ των οποίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα γενεσιουργά αίτια των μεταναστευτικών ροών με την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μεταξύ άλλων μέσω κατάλληλης στήριξης της ανάπτυξης από την ΕΕ και μιας αποτελεσματικής πολιτικής για τις επιστροφές.

Ζητεί επίσης να ενισχυθεί η συνεργασία με τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, ιδίως την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες. Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων πρέπει να ενταθεί, όχι μόνο στο έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και στις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η εντολή στην ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή κρατών μελών, οργανισμών της ΕΕ και της ΕΥΕΔ, να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας —βάσει των αρχών της πρόληψης, της προστασίας και της αλληλεγγύης— για την πιο αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εργαλείων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Υπουργών κατά τη σύνοδό του στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2013 για το έργο της ομάδας δράσης, με σκοπό τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων, ενώ η Λιθουανική Προεδρία θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο

Keywords
Τυχαία Θέματα