Σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα ζητά ο Ν. Αναστασιάδης για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

18:15 12/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι όσοι νομίζουν πως ο χρόνος προσφέρεται για να παίζουν με συνθήματα εις βάρος του λαού θα φέρουν και ακεραία την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε επακολουθήσει, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το να έρχεται η ίδια κυβέρνηση να δηλώνει πως είναι αναγκαίο το συντομότερο να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση

σημαίνει ότι κάπου υπάρχει έλλειψη ή αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι θέσεις μας θέσεις έχουν δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που απαιτείται από όλους είναι σύνεση, σοβαρότητα και με υπευθυνότητα να διαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση».

Δεν δέχομαι, πρόσθεσε, «όσους επιχειρούν να ταυτίσουν την ανάγκη της δανειακής σύμβασης με τάχα εκβιαστικά διλήμματα. Όσοι νομίζουν ότι ο χρόνος προσφέρεται για να παίζουν με συνθήματα εις βάρος του λαού θα φέρουν και ακεραία την ευθύνη για οτιδήποτε ήθελε επακολουθήσει. Το να έρχεται η ίδια κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι αναγκαίο το συντομότερο να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση σημαίνει ότι κάπου υπάρχει έλλειψη ή αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι «το χειρότερο από όλα είναι η ανάγκη το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνεπώς, ας αφήσουν τα συνθήματα κάποιοι, να σοβαρευτούμε και να διαπραγματευτούμε κατά τρόπο αποτελεσματικό έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή δανεική σύμβαση το συντομότερο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει εκούσια καθυστέρηση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «κανένα σχόλιο».

Αναφερόμενος στην περιοδεία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «φαίνεται πως τα προβλήματα οξύνονται τόσο στην τουριστική βιομηχανία όσο και στη γεωργία όσο και στην ανεργία και γενικότερα η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει πολύ περισσότερο την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Είναι μια σειρά μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν, εμείς έχουμε συγκροτημένο πρόγραμμα και προς αυτήν την κατεύθυνση βεβαιότατα θα κινηθούμε αν ο λαός μας εμπιστευτεί με την ψήφο του» είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει ανάγκη συγκροτημένης πολιτικής με συγκροτημένα κίνητρα για ανάπτυξη που αφορούν είτε φορολογικά, είτε διοικητικά είτε πολεοδομικά».

Επιτέλους, συνέχισε, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απαιτούνται τόλμη και αποφάσεις. Δεν μπορεί να ακούω και να συνεχίζει να το ακούω ότι για μια αίτηση ανάπτυξης συγκεκριμένου έργου χρειάζεσαι πέντε ή έξι χρόνια. Είναι αδιανόητο» είπε και διερωτήθηκε «πώς θα διευκολύνουμε ή θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις. Χρειάζεται να δούμε μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση πώς η ρευστότητα των τραπεζών να χρησιμοποιείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και πώς μειώνονται τα επιτόκια για να μπορεί να μην είναι απαγορευτικά στις επενδύσεις ή στο δανεισμό όσων έχουν την ανάγκη για κάποιο διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα