Συνεργασία Κομισιόν και Προεδρίας για τη Συρία

14:32 3/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ημερών, περίπου 800 πρόσφυγες από τη Συρία καταφεύγουν καθημερινά σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος της Επιτρόπου για τη διεθνή συνεργασία, ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Ντέιβιντ Σιάροκ, ανέφερε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται

στενά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το θέμα της Συρίας, προσθέτοντας ότι την 1η Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των προσφύγων από τη Συρία έφθανε τους 123,000.

Ερωτηθείς πώς η Επιτροπή προετοιμάζεται, σε περίπτωση επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και την περιοχή, ο κ. Σιάροκ είπε ότι όπως συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις κρίσης, η Επιτροπή εργάζεται με βάση τον εσωτερικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και την κρίση στην περιοχή εδώ και ένα περίπου χρόνο, η οποία από μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν αρχικά, εξελίχθηκε σε μία εσωτερική σύγκρουση, όπως σημείωσε.

“Είναι για το λόγο αυτό που η Επιτροπή μπόρεσε να αντιδράσει πρώτη, χορηγώντας ανθρωπιστική βοήθεια με την πρώτη απόφαση χρηματοδότησης που λήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2012», είπε ο κ. Σιάροκ, προσθέτοντας ότι όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε η συνολική χρηματοδότηση έφθασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συνέβαλαν επίσης γενναιόδωρα και η συνολική συμβολή της ΕΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ στα οποία προστέθηκαν άλλα 23 εκατ. ευρώ από τα αναπτυξιακά κονδύλια.

«Αυτό αποδεικνύει ότι τόσο η Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη αντιδρούν στις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την βοήθεια όταν οι συνθήκες το απαιτούν”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Επιπλέον, είπε ότι οι πληροφορίες και ο συντονισμός σε όλα τα επίπεδα λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση, μέσω της ανθρωπιστικής ομάδας της ΕΕ και τους εταίρους της Ενωσης.

“Είμαστε καλά ενημερωμένοι και καλά προετοιμασμένοι. Ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε τους εταίρους μας στην περιοχή (το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κυρίως την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ) να κάνουν περισσότερα με συντονισμένο τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ακόμη καλύτερη εικόνα της κατάστασης και τις ανάγκες τόσο στη Συρία όσο και πέραν των συνόρων της» δήλωσε ο κ. Σιάροκ.

Όπως είπε, η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση βασιζόμενη στις πληροφορίες που λαμβάνει από τους εμπειρογνώμονές της σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκονται στην περιοχή με στόχο να μπορεί να αντιδρά γρήγορα και επί του εδάφους.

Ερωτηθείς πώς οι προετοιμασίες εμπλέκουν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ.Σιάροκ τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται πολύ στενά με την Προεδρία, η οποία, όπως είπε, προεδρεύει της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ για θέματα ανθρωπιστικής και επισιτισ

Keywords
Τυχαία Θέματα