Συνέντευξη του Προέδρου δημοσιεύει η επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ

22:17 1/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία θα κατευθύνει τις προσπάθειές της, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προς μία αποτελεσματική και βιώσιμη Ευρώπη, με οικονομία υψηλότερων επιδόσεων που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες της και με ενεργή παρουσία παγκοσμίως, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του διαδικτυακή υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμικού οργάνου.

Ο κ. Χριστόφιας απαντώντας στις ερωτήσεις του συντάκτη, κάνει μια πλήρη ανάλυση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας

σε όλους τους τομείς. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερ. Κύριε Πρόεδρε, προτού αναλάβετε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για πρώτη φορά από την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η χώρα σας είχε όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της και στον κόσμο, με θετική εικόνα, ιδίως για τις νεότερες γενιές. Πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το όραμα στην παρούσα οικονομική συγκυρία;

Απ. Η κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για μια καλύτερη Ευρώπη, μία Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της και στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να βγει από το πλαίσιο της παραδοσιακής συζήτησης για το κατά πόσον χρειάζεται «περισσότερη» ή «λιγότερη» Ευρώπη. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλύτερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική και βιώσιμη Ευρώπη, με οικονομία υψηλότερων επιδόσεων που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της και μία Ευρώπη με ενεργή παρουσία παγκοσμίως. κοντά στους γείτονές της.

Αναμφίβολα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης του δημοσίου χρέους στην ΕΕ έχουν επηρεάσει δυσμενώς την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή. Είναι πλέον καιρός να στρέψουμε όλες τις προσπάθειές μας προς μία καλύτερη Ευρώπη για τις νεότερες γενιές. Αυτός είναι ο στόχος της κυπριακής Προεδρίας: μια Ευρώπη της ελπίδας. Ακόμη και ένα μικρό βήμα προς αυτό το στόχο θα το θεωρήσουμε επιτυχία. Δεν πρόκειται για υπερβολικά φιλόδοξη δήλωση, αντιλαμβανόμαστε τους περιορισμούς της εξάμηνης διάρκειας της Προεδρίας. ωστόσο, κατανοούμε επίσης ότι είναι καιρός να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών κυρίως για τους νέους, οι οποίοι είναι το μέλλον της Ευρώπης.

Ερ. Ποιες προτεραιότητες θα συζητηθούν στο Συμβούλιο κατά την κυπριακή Προεδρία;

Απ. Υπάρχουν πολλές προτεραιότητες και καίρια ζητήματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο κατά την κυπριακή Προεδρία, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

-Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο – 2014-2020 (και τα σχετικά δημοσιονομικά προγράμματα). Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να εγκριθεί ένας δίκαιος και αποτελεσματικός προϋπολογισμός της ΕΕ, που θα δημιουργεί ανάπτυξη και ευκαιρίες απασχόλησης.

-Πολιτική συνοχής: Ο στόχος της Προεδρίας θα είναι να σημειωθεί η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος, δεδομ

Keywords
Τυχαία Θέματα