Συνέντευξη Κ. Τζιρόντ

11:32 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κυπριακή Κυβέρνηση ήταν, είναι και παραμένει ένας πολύ σημαντικός και σθεναρός υποστηρικτής του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, τονίζει το τέως τρίτο μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Τζιρόντ, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν αναχωρήσει για την Ελβετία, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή για τη βοήθεια σε αιτητές πολιτικού ασύλου στο κρατίδιο της Γενεύης.

Είπε ακόμα ότι ήδη δύο επιστήμονες, ένας Ε/κ και ένας Τ/κ, μετέφεραν

στη Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, στη Βοσνία, 280 δείγματα λειψάνων και συζήτησαν λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την εν λόγω Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων συνεχίζεται με στόχο την επίσπευσή του.

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες που οδήγησαν το πρόγραμμα των ταυτοποιήσεων στη Βοσνία, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες και συζητήσεις ανάμεσα στα πρόσωπα που χειρίζονται αυτά τα θέματα, ενώ απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στο βαθύ χάσμα απόψεων και εκτιμήσεων μεταξύ της ΔΕΑ και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) αναφορικά με το χειρισμό του θέματος των αγνοουμένων, καθώς και στο γεγονός ότι η ΔΕΑ είχε εξελιχθεί ποιοτικά και αριθμητικά σε ό,τι αφορά το έργο που επιτελεί, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΔΕΑ χειρίζεται όλο και πιο περίπλοκες περιπτώσεις και επιβάλλεται να υπάρχει διπλός έλεγχος για την αποφυγή λαθών.

Ενδεικτικά, σημείωσε ότι για την ταυτοποίηση 330 λειψάνων – μέχρι στιγμής – χρειάστηκαν 1,481 αναλύσεις και εξετάσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΙΓΝΚ διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει την τράπεζα δεδομένων DNA για τους Ε/κ στην κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα τη θέσει στη διάθεση της ΔΕΑ για τα περαιτέρω. Το ίδιο θα πράξει το ΙΓΝΚ και για τους Τ/κ, παραδίδοντας την τράπεζα DNA στην εκπρόσωπο των Τ/κ στη ΔΕΑ.

Αναφορικά με τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς του Ιουλίου 1997, είπε πως ήταν η βάση επί της οποίας Παπαδόπουλος, Ντενκτάς και ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησαν ότι η ΔΕΑ θα εφαρμόσει τη συμφωνία του 1997, με την εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων, αντί «ανταλλαγή λειψάνων» όπως ανέφερε η συμφωνία του 1997.

Ερωτηθείς για το χρόνο της αναχώρησής του, που συμπίπτει με τη μεταφορά του προγράμματος ταυτοποίησης στη Βοσνία και πραγματοποιείται μετά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ ΔΕΑ και ΙΝΓΚ, είπε ότι δεν δίδει σημασία στα σχόλια που γίνονται, προσθέτοντας πως η αναχώρησή του από την Κύπρο είχε προγραμματιστεί εδώ και δύο χρόνια.

Αξιολογώντας τη θητεία του στη ΔΕΑ, σημείωσε ότι όταν ήρθε στην Κύπρο διαπίστωσε ότι υπήρχε πολιτική βούληση όχι μόνο στις δύο κοινότητες, αλλά και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να προχωρήσει το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων.

Η ΔΕΑ, υπενθύμισε, κατάφερε να μετουσιώσει αυτή την πολιτική βούληση σε έργο, που συνεχίζεται παρ’ όλες τις πρόσφατες θλιβερές, όπως τις χαρακτηρίζει, εξελίξεις.

Ανέφερε, τέλος, ότι ήδη ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει απευθυνθεί στον Ερυθρό Σταυρό για να προτείνει το διάδοχό του στη ΔΕΑ.
Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα