Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων

11:26 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από τους επενδυτές, τους Ευρωπαίους ηγέτες και ακόμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσει την Πέμπτη την υπόσχεσή του πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι θα αντιμετωπίσει κατά τη σημερινή συνεδρία της ΕΚΤ τη μεγαλύτερη δοκιμασία κατά την εννεάμηνη θητεία του στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας

και οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι δεν θα υλοποιήσει την υπόσχεση που έκανε πριν από μία εβδομάδα θα μπορούσε να ωθήσει τις αγορές να πλήξουν την Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ έχει μικρό περιθώριο λάθους για να διατηρήσει την αξιοπιστία της και να αποφύγει την περαιτέρω αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χώρων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Αναμένεται ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ, μετά τη μείωση τους τον Ιούλιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,75%. Δημοσκόπηση του Reuters κατέδειξε ότι οικονομολόγοι αναμένουν ακόμη μια μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, αλλά μόνο επτά από τους 70 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει αυτό το μήνα και πάλι τα επιτόκια.

Η πίστη των αγορών στον Ντράγκι θα δοκιμαστεί πριν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΕΚΤ στις 15.30 ώρα Κύπρου, κατά τη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού της Ισπανίας.

“Ο Ντράγκι, δυστυχώς, έχει σπρώξει ο ίδιος τον εαυτό του σε μια γωνία”, δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan Pavan Wadhwa.

Σε επενδυτές στο Λονδίνο ο κ. Ντράγκι είπε: “Στο πλαίσιο της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό”.

Το πιθανό εργαλείο που θα επιλεγεί από το κουτί της ΕΚΤ είναι η επανάληψη του επίμαχου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 2010, αλλά περιήλθε σε αδράνεια στα τέλη του 2011, μετά την αγορά ομολόγων, αξίας περίπου 211,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Η αγορά ομολόγων θεωρήθηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη στον τραπεζικό κόσμο και προκάλεσε την παραίτηση των δύο ανώτερων εκπροσώπων της Γερμανίας στην ΕΚΤ, οι οποίοι θεώρησαν ότι τίθεται σε κίνδυνο η ανεξαρτησία της τράπεζας.

Ωστόσο, η ισχυρή γερμανική κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην ιδέα της επανέναρξης του προγράμματος.

Μια άλλη επιλογή της ΕΚΤ θα ήταν να δοθεί στο ταμείο διάσωσης της ΕΕ άδεια παροχής τραπεζικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορεί να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ και να διαθέτει έτσι απεριόριστη δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Ωστόσο, αυτό έχει επίσης προσκρούσει στην αντίθεση της Γερμανίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Georg Streiter να αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου, παραμονές της συνεδρίας της ΕΚΤ, ότι αυτ

Keywords
Τυχαία Θέματα