Συνεχίστηκε η κατάθεση του Γιώργου Γεωργιάδη για την φονική έκρηξη στο Μαρί

16:33 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίστηκε και σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, η κατάθεση του 7ου μάρτυρα κατηγορίας Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου 2009 στο Υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινωθεί ότι ενόψει επικείμενων πολιτικών εξελίξεων και της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Συρίας δεν έπρεπε να γίνει οτιδήποτε με το φορτίο του πλοίου «Monchegorsk».

Ανέφερε ακόμα ότι μετά από επιτόπια επίσκεψη όπου είδε ένα φουσκωμένο σαν «καρπούζι» εμπορευματοκιβώτιο, είχε πει στον υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, 2ο κατηγορούμενο Σάββα Αργυρού ότι «αν έβλεπες τζείνα που είδα εγώ εψές ήταν να κηρύξεις κόκκινο συναγερμό και να εκκενώσεις τη βάση», υποδεικνύοντας με τα λόγια αυτά την σοβαρότητα της κατάστασης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε ότι το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου 2009 δεν είχε ακόμα ληφθεί απόφαση ποιό λιμάνι, Βασιλικού ή Λεμεσού, θα χρησιμοποιείτο για την εκφόρτωση του πλοίου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΓΕΕΦ όπου μεταξύ άλλων ελέχθη ότι από τις προτάσεις που είχε υποβάλει για φύλαξη του φορτίου, «είχαν αφαιρεθεί οι 10 χιλιάδες ευρώ για την επένδυση των εμπορευματοκιβωτίων με θερμομονωτικό υλικό, διότι όπως δικαιολογήθηκε θα ήταν προσωρινή η εναποθήκευση και θα έβλεπαν το θέμα αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις».

Επίσης αναφέρθηκε ότι το κόστος για την διευθέτηση των δρομολογίων για μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι στη ναυτική βάση και την κατασκευή τσιμεντένιας βάση 450 τετραγωνικών μέτρων θα στοίχιζε 40 χιλιάδες ευρώ.

Στις 13/2/2009 το φορτίο του πλοίου «Monchegorsk» ξεφορτώθηκε και ο κ. Γεωργιάδης υπέγραψε την ίδια μέρα στο λιμάνι Λεμεσού, ύστερα από οδηγίες του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ, ως εκπρόσωπος του ΥΠΑΜ, τα έγγραφα κατάσχεσης. Όπως είπε ο μάρτυρας, έδωσε οδηγίες στον διοικητή της ναυτικής βάσης συνταγματάρχη Λάμπρο Λάμπρου, ο οποίος ορίστηκε υπεύθυνος για την πλατεία στη βάση, να τοποθετηθούν ξεχωριστά τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα, ξεχωριστά όσα είχαν γενικό υλικό, ξεχωριστά όσα είχαν πυροσωλήνες και ξεχωριστά τα 3 εμπορευματοκιβώτια τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν πάνω στο πλοίο.

Στις 19/2/2009 κλήθηκε από τον επιτελάρχη του ΓΕΕΦ που του παρέδωσε χειρόγραφο σχεδιάγραμμα για τον τρόπο στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων όταν θα τέλειωνε η τσιμεντένια βάση στη ναυτική βάση.

«Ο τρόπος που σχεδιάστηκε ήταν με οδηγίες του αρχηγού του ΓΕΕΦ με μοναδικό σκοπό την αποφυγή δολιοφθοράς, κλοπής ή επίθεσης από ξένους πράκτορες, καταδρομείς ή δολιοφθορείς. Οι πόρτες των εμπορευματοκιβωτίων να μην είναι προσβάσιμες και περιμετρικά να τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν γενικό υλικό. Προς τη μεριά της θάλασσας να τοποθετηθούν δύο σειρές εμπορευματοκιβωτίων με αδρανή υλικά

Keywords
Τυχαία Θέματα