Συνέχεια στη διαδικασία έκδοσης Μιχαηλίδη την ερχόμενη Δευτέρα

16:43 30/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την αγόρευση των δικηγόρων της εισαγγελίας και την κατάθεση τεκμηρίων άρχισε η σημερινή διαδικασία στο δικαστήριο, σε σχέση με το αίτημα του Εφετείου Αθηνών για έκδοση στην Ελλάδα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο των ερευνών της υπόθεσης Άκη Τσοχατζόπουλου.

Λόγω αιτήματος

των δικηγόρων του κ. Μιχαηλίδη για εξέταση κάποιων επιπρόσθετων εγγράφων, το δικαστήριο αποφάσισε όπως η διαδικασία συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με την αγόρευση της υπεράσπισης.

Στη σημερινή διαδικασία κατατέθηκαν συνολικά 13 τεκμήρια, στην πλειοψηφία τους από την πλευρά της Γενικής Εισαγγελίας, όπως η ανάκληση του προηγούμενου αιτήματος έκδοσης και το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα του Εφετείου Αθηνών, η αλληλογραφία και τα σχετικά έγγραφα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των δυο χωρών και η πρόσφατη τροποποίηση του 7ου άρθρου του Συντάγματος, από τη Βουλή, που αφορά στην εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων.

Η υπεράσπιση κατέθεσε, μεταξύ άλλων, σειρά δημοσιευμάτων καθώς και απομαγνητοφώνηση από ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, με δηλώσεις κυβερνητικών και άλλων πολιτικών αξιωματούχων, προς υποστήριξη της θέσης της περί υποδείξεων που έγιναν στη Βουλή, για τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε να διευκολυνθεί η έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία ανέφερε πως τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα δεν μπορούν να επηρεάσουν τη θέση του δικαστηρίου, καθώς δεν εξετάζεται οποιαδήποτε ποινική υπόθεση, αλλά ένα ευρωπαϊκό ένταλμα. Είπε, ακόμη, πως οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης, ότι δηλαδή η τροποποίηση του Συντάγματος έγινε ειδικά για την υπόθεση Μιχαηλίδη, είναι αβάσιμοι και ανυπόστατοι, καταθέτοντας με χρονολογική σειρά τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Στην αγόρευσή της, η Εισαγγελία αναφέρθηκε στους λόγους της υποχρεωτικής εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος, το οποίο χαρακτήρισε ως “ακρογωνιαίο λίθο” της συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ και εξέφρασε την άποψη πως η όλη διαδικασία έκδοσης του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος έγινε νομότυπα και δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μην εμπίπτει στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ή προαιρετικής εκτέλεσης του.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η Γενική Εισαγγελία υπέδειξε προς το δικαστήριο το γεγονός ότι η υπεράσπιση όφειλε να ήταν προετοιμασμένη για αγόρευση και αιτήθηκε όπως της δοθεί το δικαίωμα να απαντήσει στους όποιους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, η οποία θα αγορεύσει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10:00.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους, ενώ αύριο θα αρχίσει η διαδικασία εξέτασης του ευρωπαϊκού εντάλματος για έκδοση του υιού του, Μιχάλη Μιχαηλίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα