Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: ασθένεια της σύγχρονης εποχής

00:12 25/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια της σύγχρονης εποχής, η οποία έχει ως θύματα, κυρίως, τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το σύνδρομο αυτό προκαλείται, εξαιτίας της παγίδευσης του μέσου νεύρου του χεριού, μέσα στον καρπιαίο σωλήνα από τον οποίο περνάει.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα έχει τρία στάδια: Στο πρώτο παρουσιάζεται ένα ελάχιστο μούδιασμα, το οποίο υπο­χω­ρεί, μετά από μερικές ώρες ξεκού­ρασης. Στο δεύτερο εμφανίζεται ένταση αυτού του συμπτώ­ματος και αυξη­μένη πίεση στο νεύρο, ενώ στο τρίτο στάδιο ο πόνος

είναι ιδιαίτερα έντονος και συχνά ο ασθε­νής χάνει την ικανότητα να κρατήσει αντικείμενα.

Η παγίδευση του μέσου νεύρου οφείλεται, συνήθως, σε οίδημα, το οποίο προκαλείται τις περισσότερες φορές από υπερκόπωση και, αρκετά πιο σπάνια, σε παλιό κάταγμα ή μόλυνση.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, ίσως επειδή ο καρπιαίος σύνδεσμος είναι πιο στενός. Υψηλή συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου παρουσιάζουν τα επαγγέλματα στα οποία απαιτούνται συχνές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού.

Τα συμπτώματα για τη διάγνωση

Οι επαγγελματίες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι δακτυλογραφούν σε υπολογιστή ή γραφομηχανή, οι ταμίες, οι μουσικοί και όσοι εργάζονται σε γραμμές παραγωγής.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι μυαλγίες στους ώμους και τον αυχένα

Βασικά συμπτώματα που οδηγούν στη διάγνωση της ασθένειας είναι ο πόνος που μπορεί να φθάνει μέχρι τον ώμο ή τον αυχένα, η ελάττωση της κινητικότητας του χεριού, η ατροφία των μυών του αντίχειρα και η ξηροδερμία ή η αλλαγή του χρώματος του χεριού.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όποιος έχει αυτά τα συμπτώματα είναι να σταματήσει αμέσως τη δραστηριότητα που του προκαλεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, το χέρι θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πάγο για να υποχωρήσει το οίδημα και να τοποθετηθεί σε νάρθηκα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε το χέρι να παραμείνει σε σταθερή θέση. Αν το πρόβλημα δεν υποχωρήσει, μετά από λίγες ημέρες, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό.

Η θεραπεία για την ασθένεια μπορεί να γίνει, είτε με …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα