Συνάντηση Προέδρου Βουλής με Κινέζο αξιωματούχο

14:57 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την προσήλωση της Κίνας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου επανέλαβε ο Αντιπρόεδρος της 11ης Εθνικής Επιτροπής της Πανκινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης  (CPPCC) και Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συνδέσμου Διεθνούς Κατανόησης  (CAFIU)  Chen Zongxing κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Βουλής

Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση, «ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Κίνας και στη στενή συνεργασία που αναπτύσσεται ραγδαία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς».

Ιδιαίτερα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Ομήρου,  «οι σχέσεις υπήρξαν ανέκαθεν στενές, εδραζόμενες σε κοινές αρχές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις συχνές επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αποσχιστικές ενέργειες όπως η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καταστρατηγούν κάθε νόμιμη αρχή και υπονομεύουν τη διεθνή ομαλότητα». Αν επιτραπεί ο κατακερματισμός των κρατών, πρόσθεσε, τα προβλήματα θα λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις ανά το παγκόσμιο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη σημαντική στήριξη της Κίνας και τη σταθερή θέση αρχών που διατηρεί η χώρα αυτή, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέρ της επίλυσης του προβλήματος στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να ενισχυθούν και αναβαθμιστούν περαιτέρω οι σχέσεις Κίνας – Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Chen, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για τη θερμή υποδοχή, επαναβεβαίωσε τους στενούς δεσμούς φιλίας των δύο κρατών, τονίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «επανέλαβε δε την προσήλωση της Κίνας στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική και πάγια στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πολιτική της ‘Μιας Κίνας’».

Στόχος, συνέχισε ο κ. Chen, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, προτείνοντας την περαιτέρω ενδυνάμωση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, μέσω της ενίσχυσης των ανταλλαγών και επαφών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, τόσο στο υψηλότερο επίπεδο όσο και σε επίπεδο αντίστοιχων επιτροπών, αλλά και με ανταλλαγές σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού.

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πάντοτε έτοιμη να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών

Η Κίνα, κατέληξε ο κ. Ομήρου, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον τόπο μας, καθώς

Keywords
Τυχαία Θέματα