Συνάντηση Κυπρίων βουλευτών με μέλη Επιτροπής ΕΚ

17:12 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, η βία κατά των γυναικών και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών πραγματοποίησε σήμερα κοινή συνάντηση με αντιπροσωπεία

της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM).

Η FEMM επισκέπτεται την Κύπρο εν όψει της επικείμενης κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Σουηδός βουλευτής Mikael Gustafsson, και σ’ αυτή συμμετείχαν τα μέλη Anna Zaborska, Ines Cristina Zuber και η Κύπρια Ευρωβουλευτής, αναπληρωματικό μέλος της εν λόγω Επιτροπής, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Από πλευράς της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρέστησαν ο Πρόεδρός της Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών παρέστησαν η Προεδρεύουσα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα και τα μέλη Στέλλα Κυριακίδου, Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου, Πανίκκος Σταυριανός και Ρούλα Μαυρονικόλα.

Η κ. Κουκουμά, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπία του ΕΚ, προέβη σε σύντομη παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και του έργου που επιτελείται στα πλαίσια της αρμόδιας Επιτροπής, ενώ τόνισε ότι παράλληλα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αλλαγή νοοτροπιών και η κατάργηση στερεοτύπων.

Ακολούθως, συζητήθηκε το θέμα της βίας κατά των γυναικών και τονίστηκε εκατέρωθεν η βαρύτητα που δίνεται στην καταπολέμηση του φαινομένου ως κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέλη του ΕΚ αναφέρθηκαν στην πρόσφατη έγκριση σχετικής Εκθεσης από το Σώμα, συγχαίροντας τους Κύπριους ομολόγους τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά και καλώντας τους να προωθήσουν το θέμα περαιτέρω, ει δυνατόν, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της εργοδότησης των γυναικών σε επισφαλείς θέσεις απασχόλησης και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως αναφέρθηκε, δυσχεραίνει την κατάσταση αυτή, αφού οι συνέπειές της φαίνεται να πλήττουν πρώτιστα τις γυναίκες εργαζόμενες, ως μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν, εξάλλου, την ανάγκη να προωθηθούν επισταμένα, από τα εθνικά κοινοβούλια και το ΕΚ, συγκεκριμένα μέτρα που να εξασφαλίζουν συμφιλίωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι εργαζόμενες μητέρες να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία απρόσκοπτα, όπως οι άντρες συνάδελφοί τους, ανέφεραν τόσο οι Κύπριοι Βουλευτές όσο και

Keywords
Τυχαία Θέματα