Συνάντηση Χριστόφια με τους Εμπειρογνώμονες των υδρογονανθράκων

21:21 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε
την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για θέματα υδρογονανθράκων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για θέματα υδρογονανθράκων.

Μετά τη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, το μέλος της Ομάδας κα Τούλα Ονουφρίου σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, εκ μέρους της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, είπε: «Έχουμε αυτή τη βδομάδα μια σειρά από εντατικές συσκέψεις που αφορούν

στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με την Υπουργική Επιτροπή και άλλους εμπλεκόμενους στα θέματα αυτά.

Εργαστήκαμε για τη δημιουργία συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, μέσω του οποίου προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, εργαζόμαστε για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που να καλύπτει όλες τα πτυχές ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα και είναι σημαντικό να κινηθούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία με σταθερά βήματα και με έναν ορθολογιστικό τρόπο που να βασίζεται σε τεκμήρια που έχουμε μπροστά μας τη δεδομένη στιγμή, ούτως ώστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη σημαντική ευκαιρία προς όφελος της Κύπρου, των πολιτών της, αλλά και για τις μελλοντικές γενεές».

Ερωτηθείσα είπε ότι «έχουν σταλεί ανακοινώσεις στην ΕΕ για μεταφράσεις και τα επόμενα βήματα είναι να οριστικοποιηθεί το συμβόλαιο που αποτελεί μέρος της διαδικασίας για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Θα προχωρήσουν, επίσης, οι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα με τη Noble και μελετούμε πιθανότητες που υπάρχουν για καλύτερη αξιοποίηση μέσα από την ανάπτυξη υποδομών, συνεργασιών, καθώς και άλλες πτυχές».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα δημιουργίας κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών, η κα Ονουφρίου είπε ότι «είναι ένα από τα θέματα που μελετούμε. Θα κάνουμε ολοκληρωμένη μελέτη για τα πλεονεκτήματα και για τα πιθανά μειονεκτήματα και η πολιτική ηγεσία θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί». Πρόσθεσε ότι θα δοθούν κάποιες προτάσεις για το θέμα μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της προκήρυξης προσφορών για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης, η κα Ονουφρίου είπε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μετάφραση στην ΕΕ, υπάρχει περίοδος μίνιμουμ τριών μηνών για να κατατεθούν οι προτάσεις από εταιρείες και θα ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, για να δημιουργείται σταδιακά και η σωστή κουλτούρα που θα ενθαρρύνει διεθνές ενδιαφέρον για ανάπτυξη και δραστηριότητα στην Κύπρο από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και που θα διασφαλίζει τα δικά μας συμφέροντα», κατέληξε.

Τα μέλη της Ομάδας είναι οι Τούλα Ονουφρίου, Αντιπρύτανης στο ΤΕΠΑΚ, Πάνος Παπαναστασίου, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεοδόσης Κοντού και Μάικ Χατζηττοφή, εμπειρογνώμονες στον τομέα της αξιοποίησης υδρογονανθρ

Keywords
Τυχαία Θέματα