Συναγερμός στις ΗΠΑ εν όψει του τυφώνα Σάντι

21:43 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν και σχολεία έκλεισαν, καθώς οι βορειοανατολικές ΗΠΑ ετοιμάζονταν να υποδεχτούν τον τυφώνα Σάντι, ο οποίος έχει ήδη παραλύσει

μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά και την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων, οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο τυφώνας Σάντι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 180 χλμ. νοτιοανατολικά του Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ και περίπου 285 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Νέας Υόρκης, αναμένεται να φθάσει στην ξηρά το βράδυ τοπική ώρα, αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), στο τελευταίο δελτίο του.

«Ο Σάντι κινείται προς τα βορειοδυτικά με περίπου 44 χλμ. την ώρα. Αυτή η γενική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί όλο το απόγευμα και το βράδυ μέχρι να φθάσει στην ξηρά, ενώ θα ακολουθήσει μια στροφή προς τα δυτικά-βορειοδυτικά απόψε», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Σάντι, του οποίου οι άνεμοι πνέουν με μέγιστη ταχύτητα περίπου 150 χιλιομέτρων με υψηλότερες ριπές, αναμένεται να μετασχηματιστεί σε ένα μετωπικό ή χειμερινό σύστημα χαμηλής πίεσης εντός της ημέρας, τόνισε το NHC.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ταξιδέψει στο Ουισκόνσιν, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια προεκλογική εκδήλωση την Τρίτη, αλλά θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον κυκλώνα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα στην περιοχή Γκριν Μπέι, σε μια πολιτεία που θεωρείται σημαντική για την έκβαση της αναμέτρησης. Αλλά ο Ομπάμα θα «μείνει στην Ουάσινγκτον την Τρίτη και θα παρακολουθεί στενά το πλήγμα και την αντίδραση στον κυκλώνα Σάντι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Εξάλλου, το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε στην Ουάσινγκτον, όπου επέστρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να μεταβεί στη Φλόριντα.

Σε διάγγελμα που απηύθυνε, ο Ομπάμα προειδοποίησε τους συμπατριώτες του για τη απειλή του τυφώνα Σάντι, «μια μεγάλη και ισχυρή καταιγίδα» που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε επίσης τους κατοίκους περιοχών που ενδέχεται να πληγούν, να υπακούουν χωρίς αντιρρήσεις στις εντολές των τοπικών αρχών, ιδίως σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση κατοίκων από τις εστίες τους.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλω να απευθύνω αυτή την ώρα στους πολίτες είναι: σας παρακαλώ ακούστε τις τοπικές αρχές, όταν σας λένε να απομακρυνθείτε, θα πρέπει να απομακρυνθείτε. Χωρίς καθυστέρηση. Μην το σκέπτεστε. Μην συζητάτε τις οδηγίες που σας δίνουν», τόνισε.

«Αυτή είναι μια σοβαρή καταιγίδα και θα μπορούσε να έχει δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες αν οι άνθρωποι δεν αναλάβουν δράση αρκετά γρήγορα», είπε ο πρόεδρος.

Ενώ αυτή η καταιγίδα διαταράσσει σοβαρά την προεκλογική εκστρατεία, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν ανησυχεί άμεσα για τις πιθανές συνέπειες του τυφώνα στις εκλογές. «Η προτεραιότητα είναι να ενεργήσουμε έτσι ώστε να σωθούν ζωές», τόνισε ο Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα