Συλικιώτης: Υποβαθμίστηκε η ΚΡΕΤΥΚ

13:09 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τη ΚΡΕΤΥΚ σε ΕΥΚ δεν αποτελεί απλά την αλλαγή του ονόματος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Είναι συνέχεια των προσπαθειών υποβάθμισης και περιθωριοποίησης της ΚΡΕΤΥΚ και του ρόλου του κράτους στην εκμετάλλευση του μεγαλύτερου φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Η περιθωριοποίηση της ΚΡΕΤΥΚ και των εμπειρογνωμόνων που την αποτελούν έχει δημιουργήσει ήδη αρνητικές συνέπειες. Ιδιαίτερα στην έγκαιρη και σωστή υλοποίηση της στρατηγικής

αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Ήδη το 2019 δεν αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία του τερματικού για μεταφορά του φυσικού αερίου στη παγκόσμια αγορά και σήμερα γίνεται αναφορά για το 2021 ίσως και μεταγενέστερα.

Η ΚΡΕΤΥΚ ιδρύθηκε στη βάση του Νορβηγικού μοντέλου, το οποίο είναι από τα πιο πετυχημένα διεθνώς και ύστερα από εισήγηση της PΑΕΚ. Η PΑΕΚ μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατάθεσε τον Απρίλιο του 2012 τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιοποίηση του Φ.Α. όπου εισηγείτο τη σύσταση κρατικής εταιρείας με τρεις εκτελεστικούς, Πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους.

Με βάση τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, η Κρατική Εταιρεία υποβαθμίζεται σ’ ότι αφορά τη δομή αλλά και τις αρμοδιότητες της.

Μια εταιρεία που θα διαχειρίζεται το φυσικό πλούτο της Κύπρου είναι λάθος να διοικείται από ένα Δ.Σ. από μη εκτελεστικούς και αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές. Επίσης ο περιορισμός του ρόλου της μόνο ως ο εμπορικός βραχίονας του κράτους, αφαιρεί ουσιαστικά τη δυνατότητα να είναι ο πρωταγωνιστής στην διαχείριση στρατηγικών υποδομών, του Τερματικού και των αγωγών.

Η Κρατική Εταιρεία πρέπει να αφεθεί σε συνεργασία με τις Εταιρείες, να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των έργων που προβλέπονται στα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Noble/Delek/Avner,TOTAL και ΕΝΙ/Kogaz.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών, οι κρατικές εταιρείες λειτουργούν ως ο βασικός βραχίονας του κράτους, για την υλοποίηση των στρατηγικών υποδομών αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και τη διαχείριση τους.

Μήπως τελικά η υποβάθμιση της Κρατικής Εταιρείας, στο τέλος της ημέρας θα δώσει χώρο για να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι πολυεθνικές εταιρείες και ενδεχομένως ιδιωτικές κυπριακές εταιρείες;

Τέλος, θεωρούμε σημαντική επιτυχία της Κύπρου το γεγονός ότι ανάμεσα στα έργα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγχρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» περιλαμβάνονται και τα έργα που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιτυχία που οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στις προσπάθειες που κατέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η υιοθέτηση και των τριών προτάσεων που κατατέθηκαν τον Ιούνη του 2012, και ειδικότερα η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAsia-Interconnector), ο υποθαλάσσιος αγωγός Φ.Α. σύνδεσης των τριών χωρών (Trans-Mediterranean Gas Pipeline) και ιδιαίτερα το Τερματικό αποθήκευσης υγροποιημένου Φ.Α.(Mediterranean Gas Storage) αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών του τελευταίου χρόνου. Η υιοθέτηση από την Ε.Ε. των προτάσεων οδηγεί στη δημιουργία του Διαδρόμου Νοτιοανατολικής Μεσογείου για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μετατρέπει την Κύπρο σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα