Συλικιώτης: Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

14:36 16/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η στήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ευρώπη ως μέσο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας συζητήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της «Συνέλευσης για τις ΜμΕ», που φιλοξενεί η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να στραφούν σε μέτρα που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν το βασικό κορμό της οικονομίας της Ευρώπης, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Othmar Karas είπε ότι πρέπει να προστεθεί και μια πέμπτη ελευθερία, αυτή της καινοτομίας, στις τέσσερεις υπάρχουσες. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Luc Van den Brande μίλησε εξάλλου για την περιφερειακή διάσταση της στήριξης των ΜμΕ.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ότι οι ΜμΕ ενθαρρύνουν την καινοτομία, δημιουργούν συνθήκες απασχόλησης και συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

«Η ΕΕ μπορεί να αναδυθεί ισχυρότερη από τη σημερινή κρίση και να αποκαταστήσει την οικονομική θέση της στη διεθνή σκηνή» είπε ο Υπουργός Εμπορίου, συμπληρώνοντας ότι η Ένωση πρέπει να πάρει την απόφαση να επιστρέψει δυναμικά και πάλι στην ανάπτυξη.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι απαιτούνται «εδώ και τώρα αλλαγές», καθώς πρέπει να ξεφύγουμε άμεσα από την αδιέξοδη πορεία που αποδεδειγμένα οδηγεί στην ανακύκλωση της ύφεσης και να στραφούμε στα μέτρα ανάπτυξης.

Εξάλλου, είπε, ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί μια ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και, ακολούθως, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

«Η Κυπριακή Προεδρία έχει ορίσει ως σημαντική προτεραιότητα στην ατζέντα της την ολοκλήρωση και την επίτευξη συμφωνίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020» είπε ο κ. Συλικιώτης και πρόσθεσε ότι η Προεδρία εργάζεται σε στενή συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί  συμφωνία για έναν ισορροπημένο και αποτελεσματικό προϋπολογισμό.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου 2012 στη Λευκωσία, όπου δόθηκε έμφαση στην παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Η Κυπριακή Προεδρία, είπε, θεωρεί πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Πράξης αυτής να εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί και να εντοπιστούν οι δράσεις και οι πολιτικές εκείνες που πρέπει να ενδυναμωθούν, για να δοθεί νέα ώθηση και να αξιοποιηθεί η δυναμική των ΜμΕ.

Συμπλήρωσε ότι παραμένει βασική πρόκληση για όλες τις αρμόδιες αρχές η εξεύρεση και παροχή διευκολύνσεων στις ΜμΕ, αναφορικά με την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.

Το νέο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις «COSME» θα αποτελέσει χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προς αυτήν

Keywords
Τυχαία Θέματα