Συλικιώτης: H EKE σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των κοινών Ευρωπαϊκών στρατηγικών

17:47 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των κοινών Ευρωπαϊκών στρατηγικών για αειφόρο ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σε ομιλία του σε σεμινάριο που διοργανώθηκε σήμερα στη Λεμεσό στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Στο σεμινάριο

δόθηκε έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, στα πλαίσια της ΕΚΕ,  και σε αυτό παρευρέθηκαν λειτουργοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα κράτη μέλη και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως η υπεύθυνη συμπεριφορά από τις εταιρείες είναι ζωτική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς την οικονομία της αγοράς και για μεγιστοποίηση της συμβολής τους στην αειφόρο ανάπτυξη.

Είπε πως από τις 42 χιλιάδες εταιρείες στην Ευρώπη που είναι πραγματικά μεγάλες και εργοδοτούν περισσότερους από 1000 υπαλλήλους μόνο 2500 ή περίπου 5% εκδίδουν εκθέσεις για τη δράση που αναλαμβάνουν σε σχέση με την ΕΚΕ.

Ως εκ τούτου, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως τώρα, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και εδώ είναι που έρχεται η νέα πολιτική της Κομισιόν για την ΕΚΕ για να εισάξει σημαντικά νέα στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν για περαιτέρω επέκταση της επίδρασης των ευρωπαϊκών προσπαθειών για ενθάρρυνση της ΕΚΕ, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου.

Σημείωσε πως η ΕΕ ως σύνολο, καθώς και το κάθε κράτος μέλος της από μόνο του, εργάζονται για προώθηση της ΕΚΕ, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, δηλαδή ενθαρρύνοντάς τες να εμπλακούν σε δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον, την ευημερία των εργαζομένων καθώς και την κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Είπε πως η Κομισιόν εργάζεται τώρα πάνω σε πιο απαιτητικά μέτρα για να ενθαρρύνει πιο ευρεία ανάληψη της ΕΚΕ, σημειώνοντας πως «θα είμαστε πολύ ευτυχείς εάν αυτά συμπληρωθούν κατά την Προεδρία μας».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε πως κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας που έγινε μεταξύ 100 εταιρειών, πολλές εξέφρασαν την άποψη ότι δεν έχουν πολιτική ΕΠΕ, γιατί κανείς δεν τους ζήτησε να το κάνουν αυτό και πως εάν τους ζητείτο αυτό θα συμμορφώνονταν.

Είπε πως παρά τις δυσκολίες υπάρχει ισχυρή θέληση για εφαρμογή των πρακτικών ΕΚΕ και στην Κύπρο και πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και έχει  ήδη προσλάβει συμβούλους με στόχο να ετοιμάσουν ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ΕΚΕ και να βοηθήσουν τόσο τις κυβερνητικές υπηρεσίες όσο και τον ιδιωτικό τομέα να ενεργήσουν κατά ένα συντονισμένο τρόπο για προώθηση των σχετικών δραστηριοτήτων.

«Χρησιμοποιώντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ΕΠΕ  ως εργαλείο, η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύσει στο να οργανώσει και να οικοδομήσει μια διαδραστική σχέση μεταξύ του δημόσιου τομέα, των επιχειρηματιών οντοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών, που θα ενθαρρύνει κοινές λύσεις για αντιμετώπιση ζωτικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα