Στοιχεία για τη χρήση ουσιών εξάρτησης σε σύσκεψη στο Προεδρικό

19:52 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

H χρήση κάνναβης παραμένει, σύμφωνα με έρευνα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Κύπρο, υπάρχει όμως σταθερή μείωση του αριθμού των νέων χρηστών, τα τελευταία χρόνια.

Η ηρωίνη με ποσοστό 45% παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης λόγω της οποίας οι χρήστες αιτούνται θεραπείας και το 2010 ζήτησαν θεραπεία συνολικά 884 άτομα.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για το κάπνισμα, αφού έρευνες καταδεικνύουν ότι τέσσερις στους δέκα μαθητές έχουν δοκιμάσει τσιγάρο.

Ποσοστό

24% και 18% των αγοριών και κοριτσιών αντίστοιχα έχουν δοκιμάσει τσιγάρο σε ηλικία μικρότερη των 13 ετών.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στις λεγόμενες συνθετικές ουσίες και για το λόγο αυτό, όταν εντοπιστεί στην Κύπρο μία νέα ουσία, κατατάσσεται αμέσως στις απαγορευμένες ουσίες και με τον τρόπο αυτό υπάρχει καλύτερος έλεγχος της κατάστασης.

Τα πιο πάνω στοιχεία δόθηκαν στη διάρκεια συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Εθνική Επιτροπή συμμετέχει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο (ΑΣΚ) και έξι Υπουργεία, τα Υγείας, Αμυνας, Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και ο προϋπολογισμός του ΑΣΚ έχει αυξηθεί κατά 222.000 ευρώ, τη στιγμή, σημείωσε, που προϋπολογισμοί άλλων οργανισμών έχουν μειωθεί εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και η πολιτεία ολόκληρη θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση του κοινού μετώπου κατά των ναρκωτικών, αφού, «παρά το πλούσιο έργο το οποίο έχει παραχθεί, το μέγεθος του προβλήματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες μας, θα οδηγηθούμε σταδιακά στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο Πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε σε σειρά αιτίων που ωθούν τους νέους σε παραβατικές και επιβλαβείς συμπεριφορές, σημείωσε ότι το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης είναι ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα και έχει σχέση με το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η προσωπικότητα του νέου ανθρώπου.

Αναφέρθηκε εξάλλου στις προτεραιότητες που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «με μεγάλη ικανοποίηση, εκτιμώντας το έργο που έχει παραχθεί, μπορούμε να απευθυνθούμε στον κυπριακό λαό και ευθαρσώς να υποστηρίζουμε ότι όλα έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στους κύριους άξονες του προγράμματος περιλαμβάνονταν, η αναβάθμιση και ενίσχυση της λειτουργίας του ΑΣΚ, η αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός της Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά, ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών που αφορούν στα ναρκωτικά ευρύτερα, η ενίσχυση των προγραμμάτων για έφηβους, η λειτουργία θεραπευτικού προγράμματος στις φυλακές, η επέκταση των π

Keywords
Τυχαία Θέματα