Στόχος η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ

10:02 17/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στοχεύει στην πέραν των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων αύξηση της δύναμης πυρός του Ταμείου, παρόλο που οι τελικές δεσμεύσεις θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να γίνουν.

”Πραγματικά ελπίζω αυτή την εβδομάδα να φτάσουμε στο κρίσιμο μέγεθος των πέραν των 400 δις. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε”, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στην ιταλική Il Sole 23 Ore.

Η αρχική εκτίμηση για τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται για ενίσχυση της δύναμης πυρός του ΔΝΤ

για να καταπολεμήσει την κρίση χρέους στην Ευρώπη, ξεπερνούσε τα 500 δις δολάρια.

”Είμαι έτοιμη να αφήσω το θέμα ανοικτό για μερικές εβδομάδες: Κάποιες χώρες χρειάζονται λίγο ακόμη χρόνο για κοινοβουλευτική έγκριση”, πρόσθεσε.

Η κ. Λαγκάνρτ επανέλαβε την άποψή της ότι η αύξηση που χρειάζεται η δύναμη πυρός του ΔΝΤ εκτιμάται χαμηλότερη σε σύγκριση με την εκτίμηση που έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου.

”Η γενικότερη εκτίμηση κινδύνου παραμένει αναλλοίωτη αλλά βρισκόμαστε στον Απρίλιο και κάποιες χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει από τις αγορές πέραν από το ήμισυ των αναγκών τους για το 2012 και ως εκ τούτου η εκτίμηση (για τις ανάγκες αύξησης της δύναμης πυρός του ΔΝΤ) έχει σμικρυνθεί”, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεισφέρει 60 δις δολάρια για αύξηση της δύναμης πυρός του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο είναι κρίσιμης σημασίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ.

Ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι δήλωσε πως ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα ενθαρρύνει άλλα κράτη να ενισχύσουν τους πόρους του ταμείου, ”οι οποίοι είναι κρίσιμοι όχι μόνον για την Ευρωζώνη, αλλά για την Ασία και την Ιαπωνία αν θα βεβαιωθούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει εντελώς”.

Η ανακοίνωση έγινε μερικές ημέρες πριν τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον, που αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και ειδικότερα στην αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης της Ισπανίας.

Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα εκτός της Ευρωζώνης που ανακοινώνει ότι θα συνεισφέρει κονδύλια για το ΔΝΤ, κάτι που θα ανακοινωθεί επίσημα στη συνάντηση των G20 που αρχίζει την Παρασκευή και η οποία αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά από κράτος – μέλος του ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής οι συνεισφορές από χώρες της Ευρωζώνης έφθασαν τα 200 δις δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα