Στο… τσακ γλιτώσαμε το μπλακ άουτ! (Ήταν στο σκοτάδι αρκετές περιοχές παγκύπρια)

11:51 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Εκτός λειτουργίας τέθηκε στις 6.32 σήμερα το πρωί η μονάδα αριθμός 2 στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού με αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές περιοχές σε ολόκληρη την Κύπρο για διάστημα έως και 15 λεπτών.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης,

ο οποίος ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη στιγμή η μονάδα παρήγαγε 85 MW.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι αποφεύχθηκε η ολική κατάρρευση του συστήματος, κάτι που θα οδηγούσε σε ένα γενικό μπλακάουτ, χάρη στη σωστή λειτουργία του συστήματος υποσυχνότητας της ΑΗΚ.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ λόγω της κακοκαιρίας, είπε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα πέραν της διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε χθες γύρω στις 18:00 το απόγευμα σε αρκετές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου.

Ανέφερε ότι η διακοπή οφειλόταν σε βλάβη που σημειώθηκε σε εναέρια γραμμή μέσης τάσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη και χρονοβόρα τη διαδικασία εντοπισμού και επιδιόρθωσης της βλάβης.

Σημείωσε ότι συνεργείο της ΑΗΚ μετέβη αμέσως στην περιοχή όπου παρουσιάστηκε η βλάβη και εργάστηκε για αρκετές ώρες κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες μέχρι να επιδιορθώσει τη βλάβη κάτι που κατέστη εφικτό πενήντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Γαβριηλίδης χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις καταγγελίες του Προέδρου της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου Μιχάλη Ευθυμίου ότι οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Τσάδας – Κοίλης αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Όπως είπε, το σύστημα της ΑΗΚ είναι από τα πλέον αξιόπιστα παγκόσμια και αυτό φαίνεται, πρόσθεσε, από στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο χρόνος που οι πελάτες της ΑΗΚ μένουν εκτός παροχής λόγω βλάβης είναι πολύ πιο λίγος από τις πλείστες ηλεκτρικές εταιρείες.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι ότι όσον αφορά τις εναέριες γραμμές μέσης τάσης, η ΑΗΚ ακολουθεί βρετανικά πρότυπα τα οποία είναι πολύ αξιόπιστα, προσθέτοντας ότι αυτά τα πρότυπα και οι προδιαγραφές εφαρμόζονται και στο σύστημα που είναι εγκατεστημένο στη συγκεκριμένη περιοχή της Πάφου.

Ανέφερε επίσης ότι η περίπτωση να παρατηρούνται πιο συχνά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να οφείλεται και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή πιο συχνά.

Είπε ότι παρόμοια προβλήματα διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές της Κύπρου όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι κάτι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο, όπως είπε.

«Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η ΑΗΚ και δεν το κάνει», είπε και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ολιγωρία ή καθυστέρηση από πλευράς της ΑΗΚ για αποκατάσταση της βλάβης στην περιοχή της Πάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα