Στο πρώτο 15νθημερο Ιουνίου παραδίδεται η έκθεση της Επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα

07:38 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πρώτο 15νθήμερο Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, παραδίδει την ενδιάμεση έκθεση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη η ανεξάρτητη τετραμελής Επιτροπή για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού τομέα.

Στη συνέχεια και πριν το τέλος Ιουνίου, η Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,

θα παρουσιάσει την έκθεσή της στο κοινό στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στόχος της οποίας θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε σχόλια και παρατηρήσεις επί των προτάσεων της Επιτροπής.

Τα μέλη της Επιτροπής είχαν σειρά επαφών με παράγοντες εντός και εκτός Κύπρου για να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους, οι οποίοι είτε έχουν άμεση σχέση με την Κύπρο είτε θεωρήθηκε ότι έχουν γνώση ή εμπειρία που θα βοηθούσε στα θέματα Κύπρου. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν ήδη συντάξει την καταρχήν έκθεση και βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο να επιφέρουν τις τελευταίες αλλαγές και προσθήκες με σκοπό η έκθεση να είναι έτοιμη να δοθεί εντός Ιουνίου στην ΚΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η έκθεση εισηγείται “ουκ ολίγες αλλαγές” που πρέπει να γίνουν με την ελπίδα ότι η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα θα συμβάλει στο να αποτραπούν παρόμοιες καταστάσεις, όπως τις σημερινές, στο μέλλον.

Στην έκθεσης, η Επιτροπή θα εισηγείται, με βάση τις διαπιστώσεις της από την έρευνα που διεξήγαγε, όπως γίνουν «πολλές αλλαγές” στη εταιρική διακυβέρνηση των εμπορικών τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας και παράλληλα “σημαντικές αλλαγές” στη λειτουργία των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα απορρίπτει την άποψη ότι ο τομέας των διεθνών συναλλαγών φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας, ενώ δεν θεωρεί ότι υπάρχει λογική πάνω στην οποία να στηρίζεται το μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε μια χώρα, το οποίο σύμφωνα με την Τρόικα για την Κύπρο πρέπει να είναι στο 350% του κυπριακού ΑΕΠ. Στην έκθεση θα σημειώνει ότι σημαντικό είναι ο τομέας να τυγχάνει σωστής διαχείρισης και σωστής εποπτείας.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία ξεκίνησε το έργο της στα μέσα Νοεμβρίου, μετά το διορισμό των μελών της από την Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, θα διερευνήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας και θα προβεί σε συστάσεις προς την ΚΤΚ σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σταθερότητας του τομέα, έτσι ώστε να ωφεληθεί η κυπριακή οικονομία σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Επιτροπή αναμένεται να παραδώσει την τελική της έκθεση το Νοέμβριο του 2013. Τόσο η ενδιάμεση όσο και η τελική έκθεση θα δημοσιευθούν για να γνωρίζει το κοινό τα πορίσματα της Επιτροπής. Παράλληλα η τελική έκθεση θα δοθεί στο Διοικητή της ΚΤ.

Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής είναι ο Ντέιβιντ Λάσελς, με εμπειρία στην ανάλυση του τραπεζικού τομέα πέραν των τριάντα χρόνων, ως συντάκτης για τον τραπεζικό τομέα στους Financial Times. Μέλη της Επιτροπής είναι ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, ο Ντέιβιντ Γκριν, που θεωρείται κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με πέραν των 40 χρόνων εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης και ο Πιέρ ντε Βεκ, Ανώτερος Τραπεζίτης στην Ελβετία με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα