Στο μικροσκόπιο της Επ. Εμπορίου η απόφαση του ΚΟΤ για κλείσιμο των γραφείων στη Βιέννη

17:27 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) πλέον πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να μεταρρυθμιστεί και να δίνει τη σύγχρονη εικόνα ότι πραγματικά είναι μπροστάρης στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και να μην αποπνέει τον ΚΟΤ της δεκαετίας του 60 που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για ανάπτυξη και πρόοδο του τουρισμού μας, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνεδρία

της Επιτροπής που συζήτησε το θέμα της απόφασης του ΔΣ του ΚΟΤ για τερματισμό της λειτουργίας του γραφείου εξωτερικού του Οργανισμού στη Βιέννη και τις επιπτώσεις στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της οικονομίας μέσω του τουρισμού.

Η Επιτροπή Εμπορίου, σημείωσε, ανταποκρίνεται θετικότατα και στη θέση της Γενικής Ελέγκτριας αλλά και συναδέλφων ότι ο ΚΟΤ πρέπει να τύχει ενδελεχούς εξέτασης όσον αφορά τον τρόπο διάθεσης, παραχώρησης, αξιοποίησης των διαφόρων κονδυλίων, είτε για τη διαφήμιση είτε για τα γραφεία που λειτουργεί στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής που ενέγραψε το θέμα είπε ότι σε καμία από τις τρεις μελέτες που διενεργήθηκαν από τον ΚΟΤ, οι οποίες κόστισαν στον Κύπριο φορολογούμενο περί τις 90 χιλ. ευρώ δεν αναφέρεται πουθενά η εισήγηση για κλείσιμο των γραφείων του Οργανισμού στη Βιέννη.

Κάπου η Βιέννη, σημείωσε, αναδεικνύεται ως περιφερειακό κέντρο ενώ σε κάποια άλλη των μελετών αναφέρεται ότι μπορεί να ομαδοποιηθεί, όμως πουθενά δεν αναφέρεται ότι γίνεται εισήγηση για το κλείσιμο της Βιέννης.

Προβληματίζει ιδιαίτερα, συνέχισε, ο καταιγισμός των αντιδράσεων που υπάρχουν για το κλείσιμο των γραφείων της Βιέννης τόσο από κάποιους των Προξένων μας στο εξωτερικό, από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, από όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, το ΠΑΣΥΞΕ, το ΚΕΒΕ κ.ά.

Προβληματίζει επίσης ιδιαίτερα, πρόσθεσε, ότι έγινε αναφορά ότι η απλή αποξήλωση όχι το κλείσιμο των γραφείων της Βιέννης ενδεχόμενα να οδηγήσει σωρεία τουριστών στα κατεχόμενα, όπως κάτι ανάλογο συνέβηκε με το κλείσιμο των γραφείων στη Σλοβακία.

«Ενώ από την 1/1/2014 για πρώτη φορά οι Αυστριακές Αερογραμμές αποκτούν ανταγωνιστή με πτήσεις τρεις φορές την εβδομάδα από αεροπορική εταιρεία που έχει δηλώσει ότι προϋπολογίζει ότι θα στείλει 28 χιλ. τουρίστες στην Κύπρο που συμποσούνται σε έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ποσό της τάξης των 14 εκ. – και είναι υπό διαμαρτυρία η συγκεκριμένη εταιρεία – σπεύδουμε να κλείσουμε τα γραφεία στη Βιέννη,» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι ο ΚΟΤ στην προσπάθεια να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα αποφάσισε πριν τρία χρόνια τη διενέργεια μελέτης για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των γραφείων του εξωτερικού.

Μέχρι τη λήψη τελικών αποφάσεων το Φεβρουάριο του 2013 μεσολάβησε η οικονομική κρίση και η μείωση του Προϋπολογισμού του ΚΟΤ κάτι το οποίο οδήγησε τον Οργανισμό, στην απόφαση για κλείσιμο εννέα γραφείων του εξωτερικού εξοικονομώντας περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Ανέφερε ότι το κόστος των γραφείων της Βιέννης είναι περίπου 380 χιλ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διατεθεί στο μέλλον για προβολή και διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος κυρίως σε χώρες του εξωτερικού όπου εδώ και δύο χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν γίνεται διαφήμιση.

Ο κ. Κώστα είπε πως ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την άφιξη των τουριστών από την Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια στέλλει 23 χιλ. τουρίστες το χρόνο.

Το Υπουργείο Εμπορίου, σημείωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, αποδέχτηκε την εισήγηση του ΚΟΤ να κλείσει το γραφείο της Βιέννης και να μετατρέψει το γραφείο της Φρανκφούρτης σε περιφερειακό κέντρο.

Είπε επίσης ότι η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε στην Επιτροπή ότι στη μελέτη του ΚΟΤ αναφέρεται ότι το γραφείο της Βιέννης εμπίπτει στην κατηγορία των ομαδοποιήσεων με άλλα γραφεία κι ότι η απόφαση του ΔΣ του ΚΟΤ δεν ήταν εξόφθαλμα παράλογη.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του ανέφερε πως «έχουμε αντιληφθεί ότι ο ΚΟΤ θα πρέπει να κάμει δεύτερες σκέψεις. Ο Πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει το ΔΣ για τις απόψεις των μελών της Επιτροπής σε σχέση με το κλείσιμο των γραφείων του ΚΟΤ στην Βιέννη».

«Δεν θέλω να εμπλακούμε ως Επιτροπή στις λεπτομέρειες διαφόρων σχεδίων που είναι προς την ορθή κατεύθυνση – πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΚΟΤ έχει κάνει κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση αναδιοργάνωσης των γραφείων του στο εξωτερικό, όμως κάποιες λεπτομέρειες φαίνεται να δημιουργούν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία το ΔΣ πρέπει να ξαναμελετήσει», σημείωσε.

Φαίνεται, συνέχισε, να υπάρχουν και προσωπικές προσεγγίσεις του θέματος πράγμα το οποίο μας ενοχλεί κι αν αποδεχτεί ότι αυτή η επιλογή έγινε κατόπιν προσωπικών θεμάτων είναι ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό από κάποιους ότι η μοναδική βιομηχανία η οποία μας έχει μείνει για να στηρίξει την κυπριακή οικονομία είναι η τουριστική και θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι ερασιτεχνισμοί αυτή ιδιαίτερα την περίοδο δεν μπορούν να υπάρχουν.

«Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ο ΚΟΤ προχώρησε και πλήρωσε γύρω στις 100 χιλ. ευρώ για να κάνει μελέτη αναδιοργάνωσης-αναδιάρθρωσης το Μάιο του 2012 – μια μελέτη που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει κατατεθεί ούτε στην Επιτροπή Εμπορίου – θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε κινήσεις από πλευράς του ΚΟΤ, οι οποίες πιθανόν να πλήξουν στην πραγματικότητα το τουριστικό προϊόν είναι λανθασμένες,» είπε.

Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, καλούμε τον ΚΟΤ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του να μην έχουν ως βάση τα οποιαδήποτε διαπροσωπικά προβλήματα που μπορούν να προκύπτουν μεταξύ λειτουργών-Διεύθυνσης ή και ΔΣ, πάνω από όλα οι αποφάσεις του ΚΟΤ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον του τουριστικού προϊόντος μας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως το κλείσιμο των γραφείων φαίνεται ότι δεν γίνεται στη βάση της μελέτης που έχει υπόψη του το ΔΣ του ΚΟΤ.

«Λέω φαίνεται γιατί η μελέτη αυτή δεν κατατέθηκε στην Βουλή και δεν ετέθη υπόψη στους εμπλεκόμενους και συνεργαζόμενους με τον ΚΟΤ. Ούτε ταξιδιωτικοί πράκτορες ούτε ξενοδόχοι ούτε κανένας άλλος πέραν του ΔΣ του ΚΟΤ έχουν υπόψη τους αυτή την μελέτη», εξήγησε.

Από τις πληροφορίες που λάβαμε σήμερα, συνέχισε, φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία της συγχώνευσης ή ομαδοποίησης των γραφείων του ΚΟΤ δεν γίνεται στη βάση της μελέτης κι αυτό είναι το ανησυχητικό.

«Δεν πρέπει να απομονώνουμε την περίπτωση του γραφείου της Βιέννης αν και γι’ αυτό το θέμα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας λειτούργησαν κάποιες διαδικασίες που έχουν να κάνουν περισσότερο με διαπροσωπικές σχέσεις. Αλίμονο όμως αν σοβαρές αποφάσεις ενός ημικρατικού οργανισμού λαμβάνονται στη βάση διαπροσωπικών σχέσεων και αντιπαραθέσεων κι αυτή είναι η ερμηνεία της Γενικής Ελέγκτριας», συμπλήρωσε.

Επιβάλλεται να ξεκινήσει η πλήρης και δραστική αναδιάρθρωση του οργανισμού αυτού με κατεύθυνση τη στήριξη μιας αναζωογόνησης και αναγέννησης του ΚΟΤ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης ερωτηθείς είπε πως η Γενική Ελέγκτρια όπως κι άλλοι πολλοί έγιναν δέκτες επιστολών από το γραφείο της Βιέννης «φαντάζομαι για ευνόητους λόγους».

Επειδή για μένα δεν είναι θέμα διαπροσωπικό, σημείωσε, απλώς θα πω ότι ο Οργανισμός έχει συνειδητοποιήσει μετά από παραινέσεις, συμβουλές και από απαίτηση της ίδιας της τουριστικής βιομηχανίας ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, αναδιοργάνωση-αναδιάρθρωση ώστε ο Οργανισμός πλέον να λειτουργεί σε πλαίσια που αρμόζουν με τη σημερινή πραγματικότητα.

«Και παράλληλα ή και κατ ΄ επέκταση θα πρέπει τα γραφεία του εξωτερικού να αναδιοργανωθούν και να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που θα επιφέρουν εξοικονομήσεις για την προβολή και διαφήμιση της Κύπρου», σημείωσε.

Πολύ σωστά, συνέχισε ο κ. Ορουντιώτης, ο Οργανισμός πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε μελέτη που αφορούσε τη λειτουργία των γραφείων εξωτερικού.

Είπε ότι στη μελέτη ουσιαστικά αναφέρεται ότι κάποια γραφεία θα πρέπει να κλείσουν, θα πρέπει κάποια να ομαδοποιηθούν ή να παραμείνουν και να γίνουν αλλαγές σε σχέση με το προσωπικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως το γραφείο της Βιέννης μας στέλλει κάθε χρόνο 20-23 χιλ. τουρίστες, ένα σημαντικό αριθμό αλλά όχι τέτοιο που να ικανοποιεί.

«Η Βιέννη είναι μια χώρα που θα μπορούσε να στέλλει περισσότερους τουρίστες και μέσα από αυτές τις αναδιοργανώσεις αυτό το οποίο θα προκύψει είναι ότι θα εξοικονομηθούν χρήματα για να δοθούν για προβολή και διαφήμιση», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα