Στις 30 Ιουνίου η ενδιάμεση απόφαση για την ‘Ήλιος’

15:05 11/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Στις 30 Ιουνίου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο θα εκδώσει την ενδιάμεση απόφασή του για το αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στην υπόθεση «Ήλιος» για εκ πρώτης όψεως απόρριψη του κατηγορητηρίου.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία αγόρευσε εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, ‘Ελενα Ζαχαριάδου, η οποία είπε πως οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την «ανεπάρκεια ή και ακαταλληλότητα» του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της 14ης Αυγούστου του 2005 και θα έπρεπε να παρεμποδίσουν τη διενέργειά της με το

συγκεκριμένο πλήρωμα, προσθέτοντας ότι η ικανότητα των πιλότων δεν εξαντλείται στην τυπική κατοχή άδειας.

«Οι κατηγορούμενοι», είπε η κ. Ζαχαριάδου, «ως εκ της ιδιότητάς τους κατά τον κρίσιμο χρόνο είχαν καθήκον διασφάλισης ασφαλούς πτήσης προς τους επιβαίνοντες της πτήσης, παρέλειψαν να διασφαλίσουν ασφαλή πτήση επειδή ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης της συγκεκριμένης πτήσης ήταν ανεπαρκές και/ή ακατάλληλο πλήρωμα και αυτό οι κατηγορούμενοι το γνώριζαν ή όφειλαν να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια ή ακαταλληλότητα των πιλότων να οδηγήσει στη συντριβή του αεροσκάφος και το θάνατο όλων των επιβαινόντων σε αυτό».

«Η αμέλεια που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι υπό τις περιστάσεις (για παρεμπόδιση διενέργειας της πτήσης) ήταν τέτοια ώστε να ήταν εγκληματική αμέλεια», πρόσθεσε.

Παραθέτοντας το ιστορικό της μοιραίας πτήσης, η κ. Ζαχαριάδου είπε ότι το αεροσκάφος έμεινε ακυβέρνητο συνεπεία του ότι οι δύο πιλότοι είχαν υποστεί υποξία ένεκα της μη συμπίεσης της καμπίνας του αεροσκάφους και ότι αυτό συνέβη επειδή ο επιλογέας του τρόπου λειτουργίας του συστήματος συμπίεσης ήταν στη θέση manual από τη στιγμή που ξεκίνησε το αεροσκάφος την πτήση του και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τη συντριβή του.

Πρόσθεσε ότι ο επιλογέας παρέμεινε στη θέση Manual λόγω μη εντοπισμού του πρώτα και μετά λόγω αδυναμίας αναγνώρισης των προειδοποιητικών σημάτων από το πλήρωμα θαλάμου διακυβέρνησης, αλλά και λόγω της λανθασμένης αντίδρασής τους στα προειδοποιητικά σήματα.

Για τον κυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, Χανς Γιούρκεν Μέρτεν, η κ. Ζαχαριάδου είπε ότι η προσκομισθείσα μαρτυρία καταδεικνύει ότι «συστηματικά δεν τηρούσε τα SOP επί γραμμής και είχε πρόβλημα συνεργασίας με τους συγκυβερνήτες».

Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων τις μαρτυρίες των συγκυβερνητών Αριστου Σωκράτους και Στέλιου Μαυρογένη και του κυβερνήτη Ιαν Κρίστοφερ Λούις για τη γνώση του 4ου κατηγορουμένου για μη συμμόρφωση με τα SOP της εταιρείας, καθώς και μαρτυρία που βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία, λίγο πριν την λήξη του συμβολαίου του Γερμανού πιλότου το 2004, είχε την πρόθεση να αποδεσμευτεί ο Μέρτεν, αλλά μετά επαναπροσλήφθηκε εξ ανάγκης επειδή η εταιρεία αναζητούσε κυβερνήτες κατά την περίοδο αιχμής.

«Όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε για αυτόν το Μάιο του 2005 λίγο πριν εργοδοτηθεί στην ‘Ηλιος’, είναι ατύχημα που περίμενε να συμβεί».

Σε σχέση με τον συγκυβερνήτη Πάμ

Keywords
Τυχαία Θέματα