Στις 28 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα των stress test των ισπανικών τραπεζών

07:47 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των ισπανικών τραπεζών, που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την απελευθέρωση της βοήθειας από την ΕΕ, ύψους μέχρι 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Ο έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Oliver Wyman, εξετάζει «κάθε ένα από τους 14 τραπεζικούς ομίλους που αποτελούν το 90% του ισπανικού τραπεζικού συστήματος,

ώστε να καθοριστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες”, αναφέρει το ισπανικό Υπουργείο Οικονομίας.

“Το ποσό που χρειάζονται δεν θα είναι ισοδύναμο με τη δημόσια βοήθεια που η κάθε τράπεζα θα απαιτήσει”, σημειώνει το ισπανικό Υπουργείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες οι οποίες επλήγησαν από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008 μπορεί να είναι σε θέση να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές αγορές.

Ο έλεγχος θα βοηθήσει επίσης να καθοριστεί η τιμή των τοξικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι τράπεζες, δήλωσαν οι κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τη συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, η Ισπανία συμφώνησε να καθαρίσει τον τραπεζικό της τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2013, σε αντάλλαγμα την παραχώρηση 100 δισ. ευρώ στις ισπανικές τράπεζες.

Μια πρώτη ομάδα τραπεζών, οι οποίες έχουν ήδη εθνικοποιηθεί και των οποίων οι κεφαλαιακές απαιτήσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν από τον έλεγχο, θα λάβουν δημόσια βοήθεια χρηματοδότησης από το Νοέμβριο, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας.

Μεταξύ αυτών, είναι οι τράπεζες Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, της οποίας το αίτημα για βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ ώθησε τη Μαδρίτη να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα