Στήριξη στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αυστραλιανής Γερουσίας

16:33 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απόψεις για τα θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση στην Κύπρο, αλλά και για το κυπριακό πρόβλημα, αντάλλαξαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Αυστραλίας Τζον Χογκ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χογκ είπε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής «συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους το δικό μας Κοινοβούλιο

ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμμετέχει τόσο στα οικονομικά θέματα που μαστίζουν την Κύπρο όσο και στο κυπριακό πρόβλημα μέσω των κοινοβουλευτικών μας αποφάσεων, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο ένα δημοκρατικά βιώσιμο πολιτικό σύστημα προωθεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα στις χώρες μας».

Στις δηλώσεις του ο Αυστραλός Γερουσιαστής είπε πως «έχουμε επαναβεβαιώσει τη μακρά φιλία και τις μακροχρόνιες και στενές σχέσεις των δυο χωρών και ιδιαίτερα εξέφρασα τη συμπαράσταση της Αυστραλίας στο κυπριακό πρόβλημα».

Είπε ότι «οι προθέσεις μας είναι προφανείς μέσω της συμμετοχής μας στο αστυνομικό απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης εδώ στην Κύπρο, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζουμε την υποστήριξή μας στην εφαρμογή των προνοιών των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Αυστραλίας είπε ότι «είναι χαρά για εμάς που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η Κύπρος για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας».

Σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στη βάση της μακράς φιλίας που ενώνει τις χώρες μας για να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε».

Ο κ. Χόγκ ευχήθηκε «να υπάρξει γρήγορα μια λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν αυτήν την όμορφη χώρα».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «αξιοποίησα την ευκαιρία για να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή θέση της Αυστραλίας σε ό,τι αφορά μια δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού στηριγμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αυστραλία γιατί από τη δεκαετία του 1960 μετέχει αδιαλείπτως στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο με συμμετοχή στο αστυνομικό απόσπασμα, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι έχει εκπρόσωπο, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό», είπε ο κ. Ομήρου.

Αναφέρθηκε «στην έντονη επιθυμία μας όπως οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων των χωρών μας συνεχιστούν και ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Αυστραλίας και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, οι Γερουσιαστές που τον συνοδεύουν, επισκέφθηκαν την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο πλαίσιο των θερμών και στενών σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και των δυο Νομοθετικών Σωμάτων της Αυστραλίας».

Ανέφερε πως «πέρσι τον Φεβρουάριο επισκεφθήκαμε την Αυστραλία ύστερα από πρόσκληση των Προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής και ήταν μια επίσκεψη εξαιρετικά επιτυχής σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχαμε και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τα θερμά αισθήματα του αυστραλιανού λαού, της Κυβέρνησης, της Γερουσίας και της Βουλής απέναντι στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι «όπως είναι γνωστό, υπάρχει μια ακμάζουσα κυπριακή κοινότητα στην Αυστραλία, την οποία με πολλή αγάπη περιβάλλει ο λαός, η Κυβέρνηση και τα Κοινοβούλια της Αυστραλίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα