Στήριξη από Βρετανία στις έρευνες για φυσικό αέριο

09:05 9/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

«Η Βρετανία υποστηρίζει πλήρως και κατηγορηματικά τα δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και προτρέπει οποιεσδήποτε άλλες χώρες που σχετίζονται με το θέμα όπως τηρήσουν μια μετρημένη και λογική στάση σε σχέση με τις ενέργειες τους».

Αυτό δήλωσε την Τρίτη το απόγευμα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, William Hague , μετά τη συνάντηση του με την Κυπρία Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, απαντώντας σε ερώτηση για

τη βρετανική στάση έναντι των απειλών της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. «Αυτή η θέση , είπε ο κ. Χέϊγκ , έχει επαναβεβαιωθεί από την Κοινοπολιτεία όπως και από την Ε.Ε. σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν . Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση χωρίς οποιαδήποτε επιφύλαξη και θέλουμε όπως αυτό γίνει καλά γνωστό σε όλες και κατανοητό απ’ όλες τις χώρες .Υποστηρίζουμε το δικαίωμα γι’ ανάπτυξη μιας τέτοιας Ζώνης και την αξιοποίηση των πόρων της . Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλισθεί όπως όλοι οι Κύπριοι μερισθούν των εισοδημάτων στο μέλλον». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι αυτός είναι ο ορθός τρόπος προσέγγισης του θέματος».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις υπαναχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες και για το πώς μπορεί η Βρετανία σαν εγγυήτρια δύναμη να πράξει προς την κατεύθυνση λύσης , είπε ότι η χώρα του χαιρετίζει οποιαδήποτε πρόοδο και «κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί. Θα εξακολουθήσουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη να επιτύχουν τέτοια πρόοδο . Δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς τέτοια πράγματα . Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να προχωρήσουν μπροστά . Δεν πρόκειται αυτό ν’ αποφασισθεί εδώ στο Λονδίνο ή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνες οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν . Υποστηρίζουμε μια διευθέτηση μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών . Αυτή , πιστεύω , είναι η καλύτερη συμβολή μας παρά η απόπειρα απ’ ευθείας επέμβασης με οποιοδήποτε τρόπο».

Σε δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση , που διήρκεσε μια περίπου, ώρα ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας
του προς την κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και την επιθυμία της να βοηθήσει με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο «σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις» . Το Ηνωμένο Βασίλειο , είπε, θέλει μια λύση του Κυπριακού και οι γραμμές με βάση τις οποίες μπορεί να εξευρεθεί αυτή η λύση είναι καλά καθορισμένες . Χαιρέτισε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Προσβλέπουμε , είπε, σε περαιτέρω πρόοδο στις συνομιλίες και στη συνέχιση των στενών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών ενώ βαίνουμε προς την κρίσιμη προεδρία της Ε.Ε. τον επόμενο χρόνο».

Ο κ. Χέϊγκ χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συναντίληψης , που υπεγράφη από τον τέως πρωθυπουργό Gordon Brown και τον Πρόεδρο Χριστόφια , σαν καλή βάση για τις διμερείς σχέσεις και είπε ότι αυτές οι σχέσεις μπορούν ν’ αναπτυχθούν περαιτέρω. Συζητήθηκαν , επίσης ,η γενικότερη κατάσταση στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία, Αίγυπτο και Λιβύη.

Στη δική της δήλωση η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η συζ

Keywords
Τυχαία Θέματα