Στην ανάγκη άμεσης απόσυρσης των τουριστικών διαταγμάτων, κατέληξε ευρεία σύσκεψη, υπό την ΠΟΒΕΚ

17:58 16/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση απόσυρση των τουριστικών διαταγμάτων που απελευθερώνουν το ωράριο καταστημάτων και τα οποία “θα επιφέρουν κλείσιμο και λουκέτα σε επιχειρήσεις, αύξηση της ανεργίας και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού”, ζητεί η ΠΟΒΕΚ.

Παράλληλα, η ΠΟΒΕΚ ζητεί επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να του μεταφέρει

“την θέση του 99% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που είναι αντίθετη με την πολιτική φιλελευθεροποίησης και κατάργησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων και των σχετικών νέων τουριστικών διαταγμάτων”.

Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΠΟΒΕΚ, επικαλούμενη την ομόφωνη θέση που πάρθηκε σε ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων- συνδέσμων του λιανικού εμπορίου, στην οποία εξετάστηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο που θα επιφέρει η απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδώσει νέα τουριστικά διατάγματα που απελευθερώνουν το ωράριο καταστημάτων μέχρι τις 11 μ.μ. Δευτέρα – Σάββατο και μέχρι τις 9 μ.μ. τις Κυριακές.

Η ΠΟΒΕΚ χαρακτηρίζει τα διατάγματα ως “αντιπαραγωγικά και εξουθενωτικά” και τα οποία σε καμιά περίπτωση, όπως αναφέρει, “δεν οδηγούν ούτε στην αύξηση της κατανάλωσης, ούτε υποβοηθούν την απασχόληση”, αλλά σε “ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα”.

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ, αποφασίστηκε επίσης να προχωρήσει μέσω της δικαστικής οδού για την έκδοση διατάγματος που να αναστέλλει την εφαρμογή των σχετικών τουριστικών διαταγμάτων τα οποία εκτιμά ότι “έγιναν καθ υπέρβαση εξουσίας της Υπουργού παραβιάζοντας σχετικά άρθρα της νομοθεσίας”.

Παράλληλα, αναφέρει ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για να εξετάσει θέματα που αφορούν τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και των εμπλεκομένων κλάδων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, αποφασίστηκε “να θέσει ενώπιον της Κυβέρνησης και της Βουλής την αναγκαιότητα υλοποίησης ουσιαστικών μέτρων που θα βοηθήσουν την Οικονομία όπως η μείωση των επιτοκίων και ενοικίων, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στο χρηματοοικονομικό σύστημα , η άρση των περιοριστικών μέτρων στις εσωτερικές συναλλαγές, η διοχέτευση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικού φορέα προς τις επιχειρήσεις, την εφαρμογή νόμων, θεσμών και κανονισμών για ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού”.

Τέλος, η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι η Επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, ανέλαβε την άμεση προώθηση και υλοποίηση των αποφάσεων και μέτρων.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ΓΣ ΠΟΒΕΚ, των Παγκυπρίων Συνδέσμων Ένδυσης- Υπόδησης , Κρεοπωλών, Αρτοποιών, Περιπτέρων, Καταστημάτων Συνεχούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), Εμπορικών Καταστημάτων και με την συμμετοχή Ομίλων Υπεραγορών , ΣΥΚ- ΑΝΕΜΟΣ, SAVE MORE, ΣΥΠΑΛ ΛΕΜΕΣΟΥ και της μεγαλύτερης Υπεραγοράς στην Λευκωσία «ΑΘΗΑΙΝΙΤΗΣ».

Keywords
Τυχαία Θέματα