Στεφάνου: Αν γίνει προφυγή στο Μηχανισμό, θα γίνει για τις τράπεζες

14:57 10/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν η Κύπρος ζητήσει στήριξη από το Mηχανισμό, αυτό θα γίνει λόγω των τραπεζών και όχι λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απορρίπτοντας επικρίσεις από πολιτικά κόμματα ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης θα γίνει λόγω απραξίας της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Τόνισε

ακόμη ότι η διόρθωση της απόκλισης 150-200 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκε στα δημόσια οικονομικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους θα διορθωθεί ”με λήψη μέτρων που δεν θα απευθύνονται στους εργαζόμενους”

Σε ομιλία του σe Σχολή Στελεχών της ΠΟΓΟ με θέμα: «Διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Έργο της Κυβέρνησης», ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τη θέση στελεχών της αντιπολίτευσης ότι ενδεχόμενη ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης θα γίνει λόγω απραξίας της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

”Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αν η Κύπρος ζητήσει στήριξη από το μηχανισμό, αυτό θα γίνει λόγω των τραπεζών, όχι λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών”, είπε ο Εκπρόσωπος και συνέχισε: ”Λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες με δικές τους αποφάσεις εκτέθηκαν στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και γενικότερα στην ελληνική οικονομία”.

Οπως πρόσθεσε, ”οι ευθύνες, λοιπόν, είναι στις διοικήσεις των τραπεζών. Είναι όμως και στην εποπτική αρχή, την Κεντρική Τράπεζα και τον προηγούμενο διοικητή που δεν άσκησε το ρόλο του ως όφειλε εκ της νομοθεσίας, να πράξει”.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε πως η Κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012, προσθέτοντας ότι ”μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατάσταση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, η οικονομία μας κινείται μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει”.

”Η απόκλιση που έχει επισημανθεί στους πρώτους τέσσερις μήνες είναι ελεγχόμενη και μπορεί να διορθωθεί. Αυτή τη διόρθωση θα κάνει η Κυβέρνηση με λήψη μέτρων που δεν θα απευθύνονται στους εργαζόμενους”, ανέφερε.

Παρατήρησε ακόμη πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε τη θέση αυτή, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι αγνοεί δήθεν την Ευρώπη, τις δεσμεύσεις της Κύπρου, και ότι η Κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα, όταν ο Πρόεδρος σαφώς δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα.

”Προφανώς, στην αντίληψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ‘μέτρα για την οικονομία’ είναι μόνο τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους”, σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίετυσης ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα, τόνισε πως η ”πραγματικότητα είναι διαφορετική”.

”Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και αυτά τα μέτρα φέρνουν θετικά αποτελέσματα”, είπε, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 μειώθηκε κατά 1196.

Υπενθυμίζοντας επίσης την πολιτική καθορισμού οροφής στις δαπάνες των Υπουργείων με σ

Keywords
Τυχαία Θέματα