Στα ύψη η συζήτηση στη Βουλή μετά από περιστατικό με βουλευτές έξω από την ΕΡΤ

15:36 10/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα ύψη ανέβηκε το Σάββατο το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή καταγγελίες από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ ότι βουλευτές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της ΕΡΤ

στην Αγία Παρασκευή έχουν προπηλακιστεί από τα ΜΑΤ.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νώντας Μαριάς και Θανάσης Παφίλης ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει από την ΕΡΤ τα ΜΑΤ και να ενημερώσουν τη Βουλή τόσο ο πρόεδρος του Σώματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν προπηλακιστεί βουλευτές έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

“Αυτό που επιχειρήθηκε ήταν βίαιη εισβολή βουλευτών μαζί με μια ομάδα εργαζομένων έξω από το κτίριο της ΕΡΤ. Δεν θα επιτρέψουμε επανακατάληψη της ΕΡΤ. Είναι δημόσια περιουσία”, υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τη χώρα σε ένα επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε, ότι έγιναν προπηλακισμοί βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνονται από τις εικόνες που δείχνουν τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο.

“Δεν συμφέρει κανέναν να έχουμε εμφυλιοπολεμικό κλίμα και κλίμα διχόνοιας ανάμεσα στον ελληνικό λαό” τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, με αιχμή τα όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια για τα γεγονότα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαψεύσει τον χαρακτηρισμό περί “χούντας” εκ μέρους του κόμματός του προς την κυβέρνηση, σήμερα ακούστηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για “χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα”.

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση την Κυριακή, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η πρόταση “έχει στόχο να γκρεμίσει τις μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού και ότι έχει πετύχει ο ελληνικός λαός”.

Πρόσθεσε ότι είναι μια πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναμορφώσει ένα παλιό παρηκμασμένο και κακό κράτος που κόστιζε πολύ και παρήγαγε λίγα στον Έλληνα φορολογούμενο.

“Αυτές οι θυσίες όμως, εμάς μας κάνουν να αναλαμβάνουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση σε σχέση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να ξεπεράσουμε κομματικές αγκυλώσεις (όπως ήδη έχει γίνει) και το πολιτικό κόστος που στο παρελθόν φρέναρε τις μεταρρυθμίσεις”, είπε.

“Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο παρελθόν, να πούμε “όχι” στη μιζέρια και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον δρόμο που βγάζει από την κρίση βαδίζοντας ενωτικά” σημείωσε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παλινδρομήσεις και αντιφατικές πολιτικές.

“Η χώρα διανύει περίοδο σταθεροποίησης με τα πρώτα απτά χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία προκαλεί κατάπληξη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του, δεν είναι όμως ωφέλιμο για τη χώρα, γιατί καλλιεργεί εικόνα αστάθειας και αβεβαιότητας” ανέφερε η υπουργός.

Εξάλλου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη και συμπαγής, ενώ παράλληλα “θα αναδειχθεί το αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για δημαγωγία και εκμετάλλευση ενός κορυφαίου κοινοβουλευτικού θεσμού, με στόχο το πρόσκαιρο κομματικό όφελος, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Έφη Χριστοφιλοπούλου τονίζοντας ότι η “πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό όπως από το κενό ήρθε”.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου μίλησε για παραπλανητική πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εκτός από πονηρή, όπως είπε, είναι και επικίνδυνη. “Η ρητορική πατριωτών και προδοτών είναι λαϊκιστική αντίληψη για συλλογή ψήφων.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας ως άλλοθι απέναντι στους ψηφοφόρους του για να “γλυτώσει” από την εσωκομματική του αντιπολίτευση και να πάρει τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης” τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας προσθέτοντας πως μετά “θα συνεχίσει την περιπλάνηση στο μύθο του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της παροχολογίας” .

Για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελλείψει ρεαλιστικών προτάσεων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

“Η κοινωνία έχει αυτή την ώρα πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται ηρεμία. Όχι την όξυνση του πολιτικού κλίματος που εσείς δημιουργείτε” δήλωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Ανδριανός, παρατηρώντας ότι “ενώ αυτές οι τρεις ημέρες ήταν μια καλή ευκαιρία, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις του, αυτό δεν συνέβη.

Κυβερνητικό σχέδιο εκμετάλλευσης των απόψεών του, με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος, ως απάντηση σε όλους όσοι επικαλούνται τις δηλώσεις του και προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε για να καλυφθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επιστολή του κ. Γλέζου, που αναρρώνει στο νοσοκομείο, ανέγνωσε στην ολομέλεια, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην οποία ο κ. Γλέζος υπογραμμίζει: “Είμαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι ο λόγος μου ήταν σαφής. Στους διαστρεβλωτές των απόψεων μου θέλω μόνο να θυμίσω ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η εκμετάλλευση από συναδέλφους της κυβέρνησης των απόψεων μου για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντιδεολογική πολιτική πράξη”.

Εξάλλου, σε δήλωση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη αναφέρεται ότι είναι “συνυπεύθυνοι για τον όλεθρο και την καταστροφή της πατρίδας μας όσοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση σήμερα”.

Προστίθεται ότι “ο κάθε πραγματικός πατριώτης Βουλευτής, που αγαπά αληθινά το ελληνικό έθνος και νοιάζεται ουσιαστικά για την λειτουργία και την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους σήμερα με γνώμονα το φιλότιμο, την ευθύνη και την εντιμότητα θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης στις επιλογές του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του”.

“Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας με δικό μας σκεπτικό . Καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική του ευρωμονόδρομου, που εκβιάζει τον λαό” ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο κ. Παφίλης διέκρινε πίσω από την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, “ψεύτικα διλήμματα που στο παρελθόν βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να εξουδετερώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, παρατήρησε πως “ο ρεαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ρεαλισμός του ΣΕΒ, δηλαδή της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ προσκυνά. Ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ριζοσπαστισμός που παζαρεύει πόσα θα χάσει ο λαός”.

Keywords
βουλη, ΕΡΤ, βουλευτες, συζητηση, ανεξαρτητοι ελληνες, αλέξης τσίπρας, υφυπουργός υγείας, υφυπουργός πολιτισμού, συριζα, ΚΚΕ, ματ, λαφαζάνης, τσιπρας, μιζέρια, γνώμονα, σαμαρας, διλήμματα, ΠΑΣΟΚ, σεβ, Αντωνης Σαμαρας, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, γιαννης κεφαλογιαννης, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, μιλα, αιχμη, βουλη των ελληνων, εικονες, σεβ, ψεμα, ωρα, αγια παρασκευη, ανδριανος, αφορμη, γεγονοτα, γλεζος, γνώμονα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, διλήμματα, διαδικτυο, ευκαιρια, ειπε, εκμεταλλευση, ευθυνη, ηρεμια, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κτιριο, λαφαζάνης, λειτουργια, ρεαλισμος, ματ, μιζέρια, μιλτιαδης, ομαδα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ουσιαστικα, οφελος, ωφελιμο, παφιλης, προβληματα, ρητορικη, σαφης, σαββατο, σχεδιο, υφυπουργός υγείας, υφυπουργός πολιτισμού, δικαιωμα, χωρα, εισβολη, κυριακη, νοσοκομειο, θανασης, θερμομετρο, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα